Verdwenen Venray (architectuur)

Tot en met 19 januari 2014 in het Venrays Museum.

Op oude foto’s en tekeningen van Adriaan van der Drift zijn vele mooie gebouwen uit Venray te zien die er niet meer zijn. Het is jammer dat die verdwenen zijn. In het Venrays Museum is er, samen met enkele leden van Venray Monumentaal, een tentoonstelling georganiseerd. Rondom een aantal thema’s zoals wonen, werken, ontspanning, verenigingen en markante figuren worden voorwerpen, foto’s en filmpjes van vroeger getoond. Het stratenpatroon vanaf de Markt, de Grotestraat, het Henseniusplein en de Schoolstraat vormen de rode draad door de tentoonstelling.

Adriaan van der Drift

Adriaan van der Drift, 1808 - 1883, heeft diverse aquarellen gemaakt in Venray. Hij werkte in het atelier Cuypers in Roermond en tekende in de wijde regio. Vaak tekende hij landschappen. Zo ook bijvoorbeeld een gezicht op Venray, gezien vanaf het noordwesten met in het midden de Grote Kerk en links de gebouwen van Jerusalem. Op de meeste van zijn tekeningen figureren ook negentiende eeuwse inwoners van Venray. Van de afgebeelde gebouwen op de tekeningen, die te zien zijn in het museum, is niets meer over.

Houtsnijden

In aansluiting op de tentoonstelling vindt er op 19 januari een demonstratie houtsnijden, door Andre Scaf, plaats. Deze demonstratie is van 14.30 tot 16.30 uur. Het is een van de (bijna) verdwenen beroepen.

Beleef Lunchroom Verheugen

De naam Lunchroom Verheugen was een begrip in Venray. Deze bekende Banketbakkerij en later ook Lunchroom Verheugen was een familiebedrijf en gevestigd aan de Grotestraat 21 van 1825 tot 1976. Banketbakkerij Verheugen genoot landelijke roem door hun proemetaartjes en rumtompoezen. De ouders van interne leerlingen van de Franciscanen en de Ursulinen kwamen altijd even langs Verheugen, wanneer zij hun kinderen haalden of brachten.

terug naar boven