Herdenking 70 jaar Bevrijding

De Bond van Wapenbroeders afdeling Venray-Gennep en Omgeving organiseert voor het 30e jaar op rij de inmiddels traditionele Herdenking op het Britse Oorlogskerkhof aan de Hoenderstraat in Venray op zondag 21 september 2014. De Wapenbroeders afdeling Venray-Gennep verwachte twee groepen Britse oud-bevrijders, die voor de laatste maal in groepen overkomen omdat het dit jaar 70 jaar geleden is dat zij een bittere strijd voerden in de slag van Overloon - Venray.

Henny Meijer van de Bond van Wapenbroeders afdeling Venray- Gennep en omgeving is al jaren betrokken bij het organiseren van deze herdenking. ‘Op 25 september 1984 werd in restaurant Vlakwater de afdeling Veteranen Legioen Nederland Venray opgericht. In 1987 in naam veranderd Bond van Wapenbroeders. Ik ben de enige overlevende van de oprichters. Op die stichtingsbijeenkomst werd door de aanwezige oud-militairen (Veteranen) slechts één ding afgesproken. We organiseren een jaarlijkse herdenking op het Britse Oorlogskerkhof aan de Hoenderstraat (700 graven). De overweging was vooral om een balans te brengen. Het feit dat op het Duitse Oorlogskerkhof in Ysselsteyn (32.000 Duitse graven) sinds 1982 jaarlijks een herdenking werd georganisserd en niet op de begraafplaats van onze bevrijders in Venray, stak de oudstrijders.’

‘Na 30 jaar mogen we stellen dat we een traditie zijn gestart, die algehele bijval heeft gekregen. Een Engels oud-bevrijder Mr. Ken Crockford vertelde voor de TVcamera dat hij over de hele wereld herdenkingen heeft bijgewoond doch nergens zo ontroerd raakte dan in Venray. Een opmerkelijke uitspraak en wellicht een verklaring dat zoveel mensen het jaarlijks willen bijwonen in Venray, uit Engeland en uit alle provicies en de meeste komen ieder jaar terug. Ja waarom raken mensen ontroerd in Venray? Door het draaiboek dat wordt aangepast aan de aanwezigen? De kinderen, die zingen en bedanken voor de vrijheid en op elk van de 700 graven een bloemhulde brengen? De toespraken waarin feiten worden verteld en erkenning verwoorden. Voor de Engelse oudstrijders een groot verschil. Er wordt over hun oorlogservaringen gesproken in Venray in schrille tegenstelling met Engeland, waar vaak onderbroken wordt met houdt eens op over die oorlog, het is zo lang geleden en je verhalen weet ik nu wel!’

Old Friend John Sleep.
Sinds 1986 wordt Venray bezocht door John Sleep, die in oktober 1944 zwaar gewond werd door een Duitse tank op de Overloonseweg in Venray. Het idee kwam allemaal van afdelingsvoorzitter wijlen de heer Nico van Hoek en na zijn plotselinge dood werd het werk voortgezet door Henny Meijer. ‘Het uitnodigen van Engelse gasten begon met 59 gasten, vooral Oorlogsweduwen en afzeggingen werden opgevuld met oud-bevrijders. Dit werd drie maal herhaald. Toen werden Oorlogsinvaliden uitgenodigd, vijf jaar lang. Uit deze bezoekers werd een club geboren de Anglo-Dutch Bond, onder leiding van Mr. John Sleep. John Sleep heeft last van zijn oorlogstrauma’s, vooral ‘s nachts, doch in Venray slaapt hij iedere nacht door. De Britse gasten werden de eerste jaren ondergebracht bij gastgezinnen en dat heeft geresulteerd in vele vriendschappen. Later kwamen ook personen die hun verblijfkosten zelf konden betalen en werd alleen hun programma georganiseerd.’

‘Dit jaar missen we Mr. Ken Crockford, MC, de bevrijder van Ysselsteyn. Bij de aanval op Veulen mocht hij als laatste officier niet mee en moest hij zijn ervaren sergeant Shotton sturen. Die sneuvelde bij deze actie. Crockford wist dat Shotton’s vrouw zwanger was toen hij sneuvelde en hij heeft een groot deel van zijn leven besteed om vrouw en kind te vinden. Dat lukte pas in Venray in 2010. Als laatste wens wordt Crochford’s as bijgezet in het graf van Shotton in 2014, in het graf waarvan hij meende te moeten liggen en niet Shotton.’

Oud-strijders van het Norfolk regiment.
De grootste groep bestaat uit veteranen van het Norfolk Regiment onder leiding van John Lincoln. Dit jaar viel de sponsor weg van de Engelse groep en dat was niet acceptabel voor enige vrienden in Venray. Met sponsoring werd het mogelijk dat ze toch kunnen komen, samen met een grotere groep van de Norfolk Veterans Association. ‘Samen zullen de Engelse gasten het feit herdenken dat zij 70 jaar geleden zij vochten in de Slag om Overloon en de Bevrijding van Venray. Weer worden kinderen betrokken in de overtuiging dat de fakkel van herdenken, The Torch of Remembrance, moet worden overgedragen aan de nieuwe generatie, die de taak overnemen hen te gedenken, die voor onze vrede zulke grote offers moesten geven.’ Programma voor de Britse bevrijders. Het is lastig dat de beide groepen niet dezelfde tijd in Venray verblijven en tevens dat zij eigen wensen hebben, waardoor het programma per dag verschillend wordt. Toch zullen beide groepen zoveel mogelijk met elkaar van het programma genieten. 

Het programma ziet er als volgt uit:

Zaterdag 20 september:

Aanvang 16.00 uur. Hulde voor de Venray Bevrijders. Muzikale aubade op het Schouwburgplein. Toespraken en dankwoord van de Engelse gasten Mr. John Sleep en Mrs. Evelyn Bunyan.

Zondag 21 september:
11.00 uur. Herdenking op het Britse Oorlogskerkhof aan de Hoenderstraat. Na afloop receptie in De Witte Hoeve, Gasstraat 5.

Maandag 22 september:
9.15 uur. Dienst Grote Kerk. Sprekers. Mr. John Lincoln, MC ‘Hoe ik de strijd om Venray beleefde als jonge Luitenant’ Majoor-Vlieger b.d. G.E. Jacobs ‘Belevenissen van een 13 jarige Venrayse jongen tijdens de bevrijding’. Getuigenis van een Venrayse oorlog, op de Merseloseweg in een kelder, met boven zich Duitse mitrailleurs, onder vuur genomen door een Britse tank. Om 19.30 uur Bevrijdingsconcert in De Witte Hoeve. Het Senioren orkest Venray met als gastoptreden van de in Venray geboren Majorie Scholtz met Vera Lynn reportoire.

Dinsdag 23 september:
19.30 uur. in de Witte Hoeve Social Evening met gastoptreden van de Venrayse damesgroep De Sjanellekes.

Verder zijn er voor beide groepen afzonderlijke tochten naar o.a. Overloon, rondrit Venray en omgeving, Grebbeberg/Rhenen en Helmond. De buitenactiviteiten worden opgesierd door echte militaire voertuigen 1944-1945.
‘Het belooft voor de oude strijders, die ons vrijheid brachten een onvergetelijke trip te worden. Ze hebben dat dik verdiend. We hopen dat de Venrayse bevolking haar bevrijders willen zien. De belangstelling zal beslist groot Kinderkoor De Eigen Wijsjes uit Ysselsteyn zijn’, aldus Henny Meijer.

terug naar boven