‘Gelijk hebben is iets anders dan gelijk krijgen!’

Je hoort het vaak als verwijt aan onze rechters. Een rechtszaak start natuurlijk pas als twee partijen vinden dat ze gelijk hebben. De rechter moet meestal één iemand gelijk geven, dus teleurstelling hoort er eigenlijk altijd bij. Fatsoenlijk bewijs is dan de enige manier om zo’n uitspraak te rechtvaardigen. Gelukkig kan dat op meer manieren dan mensen soms denken.

Waterdicht
Activiteiten en afspraken kunnen juridische gevolgen hebben. Het hangt van de situatie af wat daar precies voor nodig is. Wil je aandelen overdragen? Dan heb je een notaris nodig. Wil je een huis kopen? Dan heb je twee handtekeningen nodig. Wil je een contract ontbinden? Dan heb je iets ‘op schrift’ nodig. Wil je een auto verkopen? Dan heb je een mondeling akkoord nodig. Om te weten of een actie of deal juridisch waterdicht is, moet je het hele systeem dus goed in de vingers hebben. Als uiteindelijk in de rechtszaal puntje bij paaltje komt, maakt dat inderdaad het verschil tussen gelijk hebben en krijgen.

Schriftelijk
In die ladder van verschillende categorieën valt één ding misschien op: soms verlangt de wet dat iets ‘op schrift’ staat om een resultaat te bereiken. Wie stuurt tegenwoordig nog brieven? Bijna alles gaat via mail of WhatsApp. Betekent dit nou dat al die communicatie geen effect heeft? En dat je sommige dingen dus op papier nog eens dunnetjes moet overdoen? Gelukkig gaan rechters daar soepel mee om.

Risico’s
Het idee achter de eis van zwart-opwit was ooit dat rechters later konden nagaan wie wat wanneer deed. Inmiddels kan dat op veel meer manieren. Steeds vaker krijgen mensen en bedrijven gelijk op basis van screenshots uit smartphones. Allicht is er een risico dat iemand fotoshopt om te winnen. Toch is dat probleem van alle tijden, want brieven zijn ook te vervalsen. Rechters houden daar rekening mee en vegen documenten na aantoonbaar geknoei gewoon van tafel.

Gratis gesprek
Een samenleving die van achterdocht aan elkaar hangt, is geen prettige plek om te leven en werken. Toch is het vaak een kleine moeite om belangrijke momenten even digitaal te realiseren of bevestigen. Partners die elkaar serieus nemen en vertrouwen, durven dat aan en profiteren daar allebei van. Twijfel jij hoe je iets moet gaan aanpakken of wil je weten hoe sterk je nu al staat? Kom dan eens langs bij ons inloopspreekuur op maandag van 12.00 tot 14.00 uur of op donderdag van 17.00 tot 18.00 uur. Die kennismaking is altijd gratis en vrijblijvend.

Niek van de Pasch, Advocaat
Patersstraat 15 Venray
0478-556673
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.www.putt.nl

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Zakelijk
  • Lees 3037 keer
Meer in deze categorie: « Erfcoach
terug naar boven