Sporten is mensen met elkaar verbinden

Maandagavond 23 november kwamen sportverenigingen en sportprofessionals uit Noord-Limburg bij elkaar om van elkaar te leren en te netwerken. ‘We mogen dit jaar 2,5 keer meer deelnemers ontvangen tegenover vorig jaar,’ vertelt Koen Kramer, projectleider van het Sportcafé XL bij Clubtotaal. ‘Een mooi resultaat waar we meer dan trots op zijn.’ Deelnemers hadden de keuze uit een 15-tal workshops en de avond werd geopend door cabaretier Peter Heerschop.

Hoe profileert een vereniging zichzelf in 2015? Hoe kunnen ze een gezonder aanbod in de sportkantine aantrekkelijker maken? Hoe passen ze het sportaanbod aan zodat mensen met een beperking ook mee kunnen sporten? Hoe zorgen ze ervoor dat trainers en coaches weerbaar zijn? Vragen waar veel verenigingen en professionals mee zitten komen aan bod tijdens het Sportcafé XL. In de 15 verschillende workshops kwamen onder andere bovenstaande thema’s aan bod.

Peter Heerschop
Terwijl de ruim 270 deelnemers nog nagenoten van het buffet, geïnspireerd door de Gezonde Sportkantine, klom cabaretier Peter Heerschop op het podium. Door zijn achtergrond in de sport en door zijn eigen ervaringen bij sportverenigingen wist hij de thema’s van de avond naadloos aan elkaar te koppelen.

Met humor en een flinke dosis realiteit had hij binnen een ogenblik het publiek gevangen in zijn verhaal. Heerschops lijst met de verschillende typen ouders die langs de lijn te vinden zijn was een regelrechte hit. De ouders die het veld op rennen, de ouders die achter de coach gaan staan om aanwijzingen te geven (want het is hun kind, en er is niemand die beter weet hoe ze het kind aan moeten sturen dan zijzelf), de ouders die niet op kunnen houden met aanwijzingen schreeuwen naar het hele team... Bij elk type knikten de luisteraars mee in herkenning.

Het gaat om de relaties
‘Het gaat om de relaties,’ vertelde cabaretier Peter Heerschop ‘Mensen, kinderen en leden echt leren kennen. Sport is voor mij de relatie en verbinding tussen mensen. En dat je iemand iets mee kunt laten maken. Het gaat er in de sport niet om dat je wint, maar dat je samen iets meemaakt.’

Groot succes
De drukbezochte avond was een groot succes onder meer door de inbreng van workshopleiders van de vele samenwerkingspartners van Clubtotaal en Iedereen kan Sporten. Deelnemers gingen tevreden naar huis met nieuwe lessen die ze mee kunnen nemen als trainer, bestuurslid of sportprofessional.

terug naar boven