Venraynaar Rudy Verhagen geridderd

Rudi Verhagen heeft tijdens het Open Nederlands Kampioenschap en Internationaal Judotoernooi voor G-judoka’s van burgemeester Hans Gilissen een Koninklijke onderscheiding uitgereikt gekregen. Rudi Verhagen is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje- Nassau.

Rudi Verhagen geeft al sinds de jaren negentig judolessen aan mensen met een beperking, de zogenaamde G-Judoka’s. Van meet af aan zet hij zich in om jongeren en volwassenen met een beperking bij de judosport te betrekken. Hij heeft een toonaangevende voorbeeldfunctie op dit gebied. Hij is een voorvechter van de belangen van de verstandelijk en vaak meervoudig beperkte sporter. Door naar hen te luisteren en hen als zijn gelijke te behandelen zorgt hij er voor dat zij, ondanks hun beperking, meer zelfvertrouwen krijgen en zichzelf kunnen en mogen zijn.

Hij is eigenaar van Sportinstituut Verhagen waar ook 50 G-judoka’s trainen en hij is mede organisator van provinciale, landelijke en internationale toernooien voor (meervoudig) beperkte sporters. Ook begeleidt hij een team van G-judoka’s naar internationale toernooien en buitenlandse stages. Het team is in 2014 op stage naar Japan geweest, waar G-judoka’s een uitzondering zijn. Door de inzet van Rudi mochten ze als eerste G-team meetrainen aan de Kodokan Judo Universiteit. Als pleitbezorger en ambassadeur van de G-judoka’s levert hij zo een bijdrage aan de bewustwording in Japan, de bakermat van deze sport.

Rudi Verhagen maakt deel uit van de G-commissie van de Judo Bond Nederland district Limburg (2006-heden) en is organisator van de jaarlijkse G-stage. In 2014 stond hij aan de wieg van een uniek project: het Joutou Zorgsportcentrum Venray, een centrum voor top-G-judoka’s in Venray. De eerste aanzet voor deze faciliteit, waar de beperkte topsporter kan wonen, werken en sporten, is inmiddels gezet. Rudi Verhagen zet zich op een baanbrekende manier in voor mensen met een beperking en draagt hiermee bij aan de acceptatie en persoonlijke ontwikkeling van deze groep in onze samenleving.

terug naar boven