Bewaakte fietsenstalling Venray bestaat vijf jaar

Vijf jaar alweer houdt een team van tien mensen toezicht op de gestalde fietsen in de stalling aan de Poststraat. De teamleden zijn mensen die om uiteenlopende redenen al jaren niet meer werken en in een ‘gewone’ baan niet aan de bak komen. Het werk biedt hen een dagbesteding en sociale contacten. Het team is tevreden en hetzelfde geldt voor het winkelend publiek dat de fietsen in veilige handen achterlaat.

Het team bestaat momenteel uit deelnemers van MetTalent, onderdeel van MetGGZ, en uit mensen die langdurig in de bijstand zitten. Ze zijn aanwezig tijdens de openingstijden van de winkels. De medewerkers houden niet alleen toezicht op de fietsen, ze doen ook kleine reparaties als de klant daar om vraagt. Een lampje vervangen of een lekke band plakken. En wat veel mensen niet weten: ze lenen shoppers en rollators uit. Buiten de winkeltijden bewaken camera’s de gestalde fietsen. De beelden zijn alleen door de politie te zien.

Hecht team
De toezichthouders zijn tevreden met hun baan. ‘Wij hebben leuke contacten met de burgers en de burgers zeggen dat ze het fijn vinden dat wij er zijn. We zijn een hecht team met een makkelijke inslag, we staan klaar voor elkaar. De samenwerking met de Boa’s en de politie is goed, zij lopen steeds vaker naar binnen om met ons af te stemmen en advies aan ons te geven’, zegt één van hen.

Vaste waarde
Aanleiding voor het opzetten van de bewaakte fietsenstalling was de opknapbeurt voor het Venrayse centrum en het verbod om te fietsen en fietsen te parkeren in het winkelhart. Een gratis bewaakte fietsenstalling was een extra service voor de fietsende consument en bood de doelgroep sociale activering en een zinvolle dagbesteding. Meerdere instellingen en de gemeente spraken in een convenant af om personeel te leveren voor het project.

Vijf jaar later is de bewaakte fietsenstalling een vaste waarde in het centrum. Zeker in deze tijd waarin mensen dure e-bikes kopen is een bemenste fietsenstalling en dan ook nog gratis zeer welkom. Vragen van de burgers om een uitbreiding van de fietsenstalling geven aan hoe hard dit nodig is, vooral op dagen wanneer er evenementen zijn en de marktdagen. Ook de manier waarop de toezichthouders hun werk doen, draagt bij aan de waardering voor de voorziening. 

terug naar boven