Wanneer woorden ontbreken

Leren communiceren bij een ernstige afasie lijkt op het  leren fietsen op een fiets die naar links gaat, terwijl je naar rechts stuurt. Dit was één van de uitspraken van  dr. Marina Ruiter, spraak- en taalpatholoog en logopedist verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen en de Sint Maartenskliniek, op de scholingsbijeenkomst van Afasiecentrum Noord-Limburg.

Mensen die een hersenbloeding of een herseninfarct hebben gehad, kunnen naast andere problemen, moeite met de taal krijgen. In een rollenspel werd zonder taal iets duidelijk gemaakt. De deelnemers maakten al gauw gebruik van gebaren en pen en papier. Een deel van de mensen met afasie kan niet zo maar schakelen naar andere manieren van communiceren. Dit moet geleerd worden, en soms is daarbij langdurig hulp nodig.  Wat heel belangrijk is, is dat de lat niet te hoog gelegd wordt. Wanneer er te veel gevraagd wordt, kunnen frustratie en  stemmingsproblemen ontstaan. Beter op een lager niveau  beginnen, en als het mogelijk is verder gaan.

Marina Ruiter had van tevoren aangegeven dat zij tijdens haar lezing onderbroken mocht worden met vragen en opmerkingen. Hier werd door de aanwezigen dankbaar gebruik van gemaakt. Het was dan ook een levendige en interactieve scholing.

terug naar boven