Logo
Print deze pagina

Harrie Messemaeckers over zijn grote passie voor kermissen

Van vrijdag 5 tot en met woensdag 10 augustus is het weer kermis in Venray. Dit jaar staan er 64 attracties, waarmee de kermis weer de vertrouwde omvang heeft na de uitschieter van afgelopen jaar. Voor iedere doelgroep is er ook dit jaar weer iets nieuws te vinden.

De in Venray wonende Harrie Messemaeckers heeft echt een passie voor kermissen. Waar deze vandaan komt dat weet hij eigenlijk niet. Harrie Messemaeckers: ‘Het is niet dat ik uit een kermisfamilie kom maar het is gewoon gegroeid vanaf jongs af aan. In mijn jeugd ging ik al kijken naar de opbouw in mijn eigen woonplaats en nu bezoek ik tussen de 70 en 80 kermissen per jaar door het hele land.’ Hij is geïnteresseerd in alles wat met de kermis te maken heeft en erbij hoort en volgt dit op de voet. ‘Ik noem het altijd mijn 2e onbetaalde baan want ik ben er per week tussen de 20 – 25 uur mee bezig. In de zomer natuurlijk meer dan in de winter maar dan bezoek ik winterevenementen, schaatsbanen en oliebollenkramen die kermisexploitanten deze periode exploiteren.’ Van al deze bezoeken maakt hij foto’s en deze bewaart hij in een groot naslagwerk. ‘Zo heb ik alleen al ruim 200 verschillende oliebollenkramen op de foto, compleet met de attractie op transport en bijbehorende pak- en woonwagens.’

Ook dit jaar staan er weer veel spectaculaire attracties in Venray. ‘De mooiste attractie dit jaar is de Soundmachine. Dit zijn 5 gondels aan een arm die heel wild door de lucht bewegen. Deze vind ik gewoon het mooist. Van hoe de exploitant zijn attractie exploiteert tot aan de uitstraling van deze zaak. Ook als toeschouwer is het vanwege de vele gekleurde led lampjes een prachtige attractie om naar te kijken.’ Helemaal nieuw in Venray is de 40 meter hoge No Limit.

De indeling van de kermis is flink gewijzigd. Attracties die al jaren op dezelfde plek stonden krijgen dit jaar een andere plek aangewezen. Dit komt mede omdat het grasveld bij de Grote Kerk is weggevallen vanwege nieuwbouw. Harrie geeft aan dat dit wel eens een positieve draai aan de kermis zou kunnen geven.

De Venrayse kermis is een begrip in de wijde omgeving en trekt jaarlijks veel bezoekers. ‘Het is gewoon een uniek schouwspel tussen horeca en de kermisexploitanten. Het is ook echt nog een volksfeest. Veel winkels in het centrum sluiten nog steeds met de kermis en dat geldt in veel andere steden allang niet meer. De laatste tijd is er wel een opmars van horeca en terrassen rondom de kermisterreinen. De kermis moet wel leidend blijven en de horeca moet niet de overhand krijgen. Op dit moment is dat nog net niet het geval. De horeca moet niet de grens opzoeken dat is een taak voor de kermisexploitanten zodat de kermis ook uniek blijft’, aldus Harrie Messemaeckers.

Vrijdag 5 augustus om 15.00 uur begint het feest. Elke dag draait de kermis tot 1.00 door. Alleen op zaterdag draaien de attracties tot 2.00 uur. Dinsdagavond wordt er een groot vuurwerk ontstoken in de nabijheid van de kermis. Harrie zal elke dag op de kermis te vinden zijn om een sfeerimpressie te maken. Deze foto’s en alle verdere informatie over de kermis zijn te vinden op www.kermisvenray.com. 

  • Beoordeel dit item
    (1 Stem)
  • Gepubliceerd in Vrije tijd
  • Lees 3608 keer
Ontwikkeld door Intoappsnwebs | Venray boeit! © 2020