Veulens Historie Herleeft op zondag 17 juli voor de 7e keer

In 1987 vierde carnavalsvereniging ‘Ut Dartele Veule’ haar 3 x 11 jarig bestaan. Om de nodige financiële middelen bij elkaar te krijgen om dit lustrum te vieren werd in de zomer van 1986 ‘Veulens Historie Herleeft’ georganiseerd. Een breed scala van werkzaamheden en gebruiken uit vroegere tijden werd weer ‘tot leven gebracht’. De eerste editie van de historische dag in Veulen was een groot succes. Zo groot dat besloten werd elke vijf jaar ‘Veulens Historie’ te laten herleven. Op zondag 17 juli a.s. ‘herleeft de oude tijd weer in Veulen’.

In het centrum van het kleine Venrayse kerkdorp is van alles te beleven en te zien. Bezoekers kunnen getuige zijn van vele demonstraties zoals rogge maaien, dorsen en vlegelen, het persen van stro en olie, klompen maken, manden vlechten, ijzer smeden, hout snijden, beeld houwen, een schaapherder met kudde, schaapscheren en het spinnen van wol, breien en wassen. Daarnaast worden in diverse kramen hobby’s als kaarten en poppen maken, graveren en schilderen beoefend. Verder worden diverse verzamelingen van huishoudelijke apparaten, gereedschappen, rugspuiten, duivenklokken, oorlogsmaterialen en bidprentjes tentoongesteld. Ook oude auto’s, tractoren en melkmachines zullen niet ontbreken tijdens Veulens Historie Herleeft! Op de diverse podia is ruim aandacht voor muziek, dans en klederdrachten. In de tent wordt een groot accordeontreffen georganiseerd.

Thema 2016 is ‘de fiets’
Voor VHH 2016 is als thema gekozen voor ‘de fiets’. De grote publiekstrekker is enkele weken geleden geplaatst in het weiland voor de woning van de familie Holtermans aan de Veulenseweg 23 in Veulen en ook een aantal bijgeplaatste gekleurde fietsen trekken de aandacht. Inmiddels worden overal in het dorp door inwoners fietsen geplaatst.

Het bestuur van VHH roept alle inwoners van Veulen op om actief mee te doen met het thema. Hebt u nog een (oude) fiets staan? Het maakt niet uit hoe oud de fiets is of hoe de kwaliteit van de tweewieler is. Met een beetje creativiteit worden het vast mooie publiekstrekkers in het hele dorp en bij nagenoeg elke woning.

Unieke boom
Nieuw is dit keer de boom die bij de kerk geplaatst wordt. In deze unieke boom komen bidprentjes van overleden Veulenaren te hangen.

Met de tijd mee
Ondanks het feit dat Veulen op 17 juli terug in de tijd gaat, gaat het evenement VHH ook weer ‘met de tijd mee’ doordat de nieuwe media als twitter, facebook en de website www.veulenshistorieherleeft.nl ingezet worden.

Veulens Historie Herleeft vanaf 10.30 uur en duurt tot 18.00 uur. U bent van harte welkom in en rond het centrum van Veulen. 

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Vrije tijd
  • Lees 2357 keer
terug naar boven