Wist je datjes!

All you need is love

‘Het’ televisieprogramma over de liefde van Robert ten Brink bestaat volgend jaar alweer 25 jaar. Op 29 september 1992 was de eerste uitzending bij de toenmalige publieke omroep Veronica. Er is wel een kleine onderbreking geweest van een paar jaar, maar in die tijd gingen de kerstspecials wel gewoon door. Op kerstavond worden dan geliefden en familie bij elkaar gebracht om samen kerst te vieren. Zo heeft Robert door de jaren heen al heel wat geliefden bij elkaar gebracht. 

Valentijnsdag in het dierenrijk

Ook dieren verleiden elkaar op valentijnsdag al is dit bij sommige dieren met gevaar voor eigen leven. Ze kunnen een makkelijke prooi zijn voor hun vijanden door de opvallende geluiden en bewegingen die ze maken, of de geur die ze afgeven. Roofdieren liggen vaak op de loer. Sommige bootsen de signalen zelfs na om hun prooi in de val te lokken. Een liefdesleven wat dus niet helemaal zonder gevaar is.

Oprechte dierenliefde

Iedereen die een huisdier heeft, of dat nu een konijn, cavia, hond of poes is, weet dat wat ze voor hun beestjes voelen, oprechte liefde is. Zij zeggen dus: ‘Ik hou van mijn huisdier.’ Maar kunnen we dit wel echte liefde noemen? Dat kunnen we zeker. Want deze liefde heeft een positieve invloed in het leven en maakt het leven ook veel mooier. Dieren wekken bepaalde emoties op en daarom kunnen we ook echt van een dier houden.

Dieren kunnen je rustig en tevreden maken, bijvoorbeeld als je ze aait. Huisdieren zorgen ook voor een gevoel van vriendschap, gezelligheid, intimiteit en ontspanning. Vooral honden en katten hebben dit effect op mensen. Voor veel mensen is het leven zonder huisdier ondenkbaar. De huisdieren bieden liefde, daardoor vormt zich een unieke band tussen mens en dier die een heel belangrijk onderdeel vormt van hun leven.

Maar ook de huisdieren houden echt van hun baasjes, dat is wetenschappelijk bewezen. De dieren produceren net als mensen het liefdeshormoon ‘oxytocine’. Dit hormoon zorgt ervoor dat zij zich hechten en liefde voelen. Door je huisdier heel veel liefde te geven komt dit hormoon vrij en krijg je er dus heel veel liefde voor terug.

Dus we kunnen oprecht zeggen: ‘Ik hou van mijn huisdier.’

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Valentijn
  • Lees 1718 keer
terug naar boven