De meester van de juffenschool

Lesvoorbereiding… check. Spullen voor de les… check. En daar komt mijn stagebegeleider al aan. Vandaag wordt mijn functioneren in mijn stageklas weer beoordeeld. Mijn stagebegeleider is geen onbekende; hij geeft ook gewoon les bij mij op de hogeschool.

Ik bied hem een lekker kopje koffie aan en overhandig hem mijn lesvoorbereiding. Expres heb ik voor een taalles gekozen omdat mijn stagebegeleider een rekendocent is. Dan staan we wat niveau betreft enigszins gelijk, had ik zo bedacht.

Het thema in mijn groep 3 is op dit moment ‘gereedschap’. Ik heb het fantastische plan (al zeg ik het zelf) om mijn Ikea-gereedschapskist open te maken en uiteindelijk mijn eigen theedoos uit elkaar te schroeven.

Dan komen de kinderen al van hun pauze naar binnen gestormd. Rode wangen en licht bezwete voorhoofdjes komen de klas in. Ze kijken vlug even naar ‘de meester van de juffenschool’ (mijn stagebegeleider) en gaan gelukkig braaf zitten. Ik los nog even snel een ruzie op en begin dan met mijn les.

Er gaat van alles door mijn hoofd. Wat maakt een goede leerkracht een goede leerkracht? Zijn enthousiasme over het onderwerp? Zijn goede band met de kinderen? Zijn kennis over de onderwerpen? Alle leerkrachten die ik tot nu toe zelf op de basisschool, op de middelbare school en in het hoger onderwijs heb gehad, schieten door mijn hoofd. Iedereen kan zich wel een leerkracht bedenken waarvan je kunt zeggen: Dat is een goede leerkracht. Maar wát deed hij nou zo goed?

Ik besluit te stoppen met nadenken en gewoon ‘mijn ding te doen’. Ik geniet van de les zoals de kinderen genieten van mijn Ikea-moersleutel. Ze zijn onder de indruk van mijn spijker van 20 centimeter en vinden het fantastisch dat ik gewoon mijn theedoos uit elkaar schroef.

‘Nou Denise, dat ging goed hè?’ zegt mijn stagebegeleider als we in de koffiekamer zitten. Onze conciërge heeft hem nog maar een kopje cappuccino aangeboden. Opgelucht haal ik adem: het ging ook gewoon goed.

Wat een goede leerkracht een goede leerkracht maakt, weet ik nog steeds niet precies. Misschien wel, dat hij gewoon zichzelf is en geniet van wat hij doet.

Denise Arts

terug naar boven