Opdat we niet vergeten!

Betekenisvol en Belevingswereld! Een goede leerkracht probeert zoveel mogelijk aan te sluiten bij de belevingswereld van kinderen, zodat zijn lessen betekenisvol zijn. Dat kan natuurlijk niet bij iedere les, soms moet er ook gewoon droge stof verorberd worden.

Het is iedere keer weer een zoektocht om goede invalshoeken te vinden en telkens weer een uitdaging om enthousiasme aan te wakkeren. Of het nu gaat om bijwoordelijke bepalingen, oppervlaktematen, of de spellingsregel waarom je het meervoud van ‘perzik’ slechts met één -k- schrijft. Er is echter één onderwerp waarbij de interesse, nieuwsgierigheid en betrokkenheid altijd als vanzelf aan de oppervlakte ligt: De Tweede Wereldoorlog.

Wij vieren dit jaar 70 jaar bevrijding. De kritische lezer en goede rekenaar onder u heeft in de afgelopen anderhalve seconde al 70 jaar teruggeteld en komt dan uit op 1944, terwijl we het toch altijd hebben over de periode ‘40-’45! Geen paniek, we hebben de Tweede Wereldoorlog niet ingekort. Het is echter wel 70 jaar geleden dat de regio van mijn school bevrijd werd na de Slag van Overloon. Ook al vond deze slag plaats in het najaar van 1944, de viering wordt gekoppeld aan de welbekende data in mei. Dat er juist in de directe omgeving van de voorvaderen van de kinderen uit mijn klas zo ontzettend hard gevochten is, maakt het extra interessant om dieper de geschiedenis in te duiken.

De belevingswereld wordt direct aangesproken bij het interviewen van eigen opa’s en oma’s die de Tweede Wereldoorlog in deze regio hebben meegemaakt. In groepjes van 3 zijn kinderen aan de slag gegaan met hun interview waar ze werkstukken en muurkranten van maken voor een expositie op 4 mei (Koningskerkje Vierlingsbeek, aanrader!). Het is mooi om terug te horen dat kinderen achter belevenissen van hun eigen opa of oma komen, waar ze zich voorheen niet van bewust waren. Het opent de ogen en maakt bewust. Opdat we niet vergeten.

De geweldige tv-serie ’13 in de oorlog’ maakt het daarnaast ook nog eens betekenisvol. In deze serie worden de verhalen van de Tweede Wereldoorlog verteld vanuit het oogpunt van een 13-jarige, aangevuld met historisch beeldmateriaal. Iedere keer weer maakt deze serie een overweldigende indruk op groep 7-8 en eerlijk gezegd staat ook bij mezelf regelmatig het kippenvel dik op de arm. Het brengt een historisch besef dat niet te onderschatten valt. Opdat we niet vergeten.

Betekenisvol en belevingswereld ontmoeten elkaar daar waar dat historische besef zich koppelt aan de tegenwoordige tijd. Het opent de ogen en maakt bewust. Afgelopen vrijdag toonde ’13 in de oorlog’ een man op die historische beelden. Kenmerkende haardracht, druk gebarend en sprekend voor een nationalistische vlag. Hij hield een toespraak waar één bepaalde bevolkingsgroep aan de kant werd gezet. Een bevolkingsgroep waar hij het altijd op gemunt had. Een toespraak waar de aanwezigen zich als gehersenspoeld lieten meeslepen in een gedresseerde aversie tegen die bewuste bevolkingsgroep. Betekenisvol en belevingswereld: “Meester, komt hier nu ook oorlog?”. Opdat we niet vergeten!

JAN

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Onderwijs
  • Lees 2129 keer
terug naar boven