Wat bijzonder!

‘Juf, mag ik ook een paarse panter schilderen?’ Ik geef mijn groep 3 een les handvaardigheid aan de hand van de beroemde schilder Corneille. Hij stond bekend om zijn paradijselijke kunstwerken die iets kinderlijks hadden. De kinderen hebben net een minuut met hun ogen dicht hun paradijs voorgesteld. Alles mag daarin, en dat is al best moeilijk.

Over het algemeen vinden wij dat een mooie kindertekening er een is die zo veel mogelijk waarheidsgetrouw is. We waarderen een kindertekening van een huis met een mooi dak, schoorsteen, deur en raam, meer dan een tekening van een zelfbedacht ruimtewezen zonder handen bovenop een glijbaan. Maar over welke is het meest nagedacht?

Hoe ouder kinderen worden hoe meer ze naar de maatstaven van onze samenleving gaan handelen en denken. Bij de kleuters kan er nog lekker gek worden gedaan in een prinsessenjurk en is een boterbakje op een wc-rolletje plakken nog een prima idee. In de loop der jaren wordt dat steeds minder. Té kinderachtig, té ver van de standaard, té gek. Kinderen leren dat ze ‘normaal’ moeten doen. Als ik een keer voor de klas een pop tot leven wek, kijken sommige kinderen mij aan alsof ik gek ben. Zonde! Als we allemaal ‘normaal’ worden, is er niks meer aan. Kinderen mogen nog lekker gek zijn en moeten daar ook van kunnen genieten. Als iets gek is, of niet normaal, moeten we dat niet in een negatief daglicht zetten. Kinderen krijgen dan te horen dat niet normaal, niet goed is. Als we die gekke dingen nu juist waarderen en het bijzonder noemen, wordt het juist beloond. Ik denk dat kinderen zo ook meekrijgen dat het niet erg is als je niet bij de standaard hoort. Daar mag je juist trots op zijn.

‘Maar natuurlijk mag je een paarse panter tekenen! Het gaat om jouw paradijs. Als de dieren daar regenboogkleuren hebben, dan schilder je dat.’ Ik beloon de kinderen die van de standaard groene bomen en gele zon zijn afgeweken met een mooi compliment. ‘Wat bijzonder!’

Denise Arts 

  • Beoordeel dit item
    (1 Stem)
  • Gepubliceerd in Onderwijs
  • Lees 1860 keer
Meer in deze categorie: « Een middagje Focusbios!!
terug naar boven