Excellent en autonoom

Ook al werken we op scholen vooral metschooljaren (die na de zomervakantie begint), toch neemt het nieuwe kalenderjaar altijd veranderingen voor het onderwijs mee. Per 1 januari 2016 mogen excellente basis- en middelbare scholen bij wijze van experiment van bijna alle regels afwijken. Het gaat om zogenoemde ‘regelluwe scholen’. Want, zo pronkt het ministerie van onderwijs, ‘regels kunnen nieuwe initiatieven en innovatie in de weg staan.

Naar mijn idee een mooi experiment. Het komt een beetje uit de lucht vallen, maar ik geef het een kans. Het ministerie van onderwijs heeft jaren lang alleen maar regels toegevoegd en toegevoegd. Resultaten zijn steeds belangrijker, en dan vooral die van de cito-vakken. We zijn verplicht alles op te schrijven, te analyseren en te evalueren. Want als de inspectie langs komt, kunnen we prachtige staafdiagrammen, getallenreeksen en gespreksverslagen laten zien. Om over alle regels die bij passend onderwijs horen nog maar te zwijgen. Een beetje meer vrijheid zou niet verkeerd zijn.

Scholen die excellent scoren, die zich dus jarenlang uitstekend aan alle regels hebben gehouden, krijgen nu meer vrijheid. Die scholen hebben al bewezen kwalitatief goed onderwijs te geven en dus krijgen zij meer vertrouwen van het ministerie. Zou het experiment werken? Zouden de scholen inderdaad meer initiatieven nemen en innoveren?

Als je een leerling vertrouwen geeft in zijn kunnen, en je geeft hem meer vrijheid, dan hebben we het in het onderwijs vaak over autonomie. Als kinderen zich autonoom voelen, zijn ze beter gemotiveerd, en leren ze beter. Kort door de bocht zou je kunnen zeggen dat als leerlingen minder móéten leren, ze beter leren. Ze maken dan zelf de keuze om iets te leren, en dat werkt veel beter dan wanneer iets verplicht is.

Zou er een overeenkomst zijn tussen die leerling die zich autonoom voelt en de excellente school die meer autonomie krijgt? Ik verwacht van wel. Misschien dat over een paar jaar, als het experiment afgelopen is, de excellente scholen nog excellenter zijn dan ze al waren, en ook andere scholen een kans krijgen autonoom te worden.

Denise Arts
Bron foto: www.kate.net 

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Onderwijs
  • Lees 1894 keer
terug naar boven