Zombies, lampionnen, pepernoten en kerstballen

Vorige week konden we nog genieten van griezelige verkleedpartijtjes, spooktochten en ‘trick or treat’ tijdens Halloween. Volgende week mogen we van oude melkpakken en vliegerpapier zelf lampionnen maken en daarmee door de straten pronken voor Sint Maarten. Het weekend daarop komt Sinterklaas al in Nederland aan! Drie weken lang pepernoten, gezelligheid en drukte in het land.

Zodra de goede man vertrokken is kunnen de kerstballen, -verlichting, -bomen, -mannen, en -stallen van de zolder worden gehaald. In sommige steden komt halverwege december zelfs de Kerstman met zijn arrenslee een bezoekje brengen.

Tot mijn verbazing zag ik op het jeugdjournaal dat er ook scholen zijn die Halloween vieren. Misschien ben ik naïef of ouderwets, maar ik dacht altijd dat Halloween een Amerikaans feest was. Hoe zouden die scholen Halloween gevierd hebben? Zijn ze net als in Amerika langs de deuren geweest om snoep op te halen? Dan kun je de stempel ‘gezonde school’ wel op je buik schrijven. Hebben ze de kinderen verteld over het verhaal achter Halloween? Of vieren ze geen koningsspelen en hebben ze nog een schooldag over om een leuk feestje te geven…

Het grootste basisschoolfeest van het jaar is toch echt Sinterklaas. Inclusief zijn pieten, het snoepgoed en de zelf geknutselde stoomboten op de vensterbank. Een echte Nederlandse traditie die overal drie weken lang uitgebreid wordt gevierd. En je voelt die spanning nu al. Als de kinderen van mijn groep 3 ook maar één prikkel krijgen die heel misschien te linken valt met de goedheiligman, kan ik mijn stinkende best doen de les weer op te pakken. Maar ik snap ze: een heerlijk feest, vol spanning en snoep.

Ieder feest heeft zijn charmes. En ieder feest neemt voor kinderen een hoop prikkels en spanning mee. Het is heerlijk dat we zoveel kunnen vieren, maar soms denk ik dat het wel heel veel wordt. Gelukkig weten veel scholen een keuze te maken in het brede assortiment aan feestjes. Want alle feestjes vieren, daar is helemaal geen tijd voor!

Als we minder feestjes vieren, blijven de feestjes speciaal om te vieren. Dan blijven de feestjes ook feestjes en kunnen we daar heerlijk van genieten.

Kan ik deze week vieren dat we niks te vieren hebben.

Denise Arts

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Onderwijs
  • Lees 1964 keer
terug naar boven