Raar maar waar

Aankomende week start op alle basisscholen de kinderboekenweek. Een week vol met boeken, lekker lezen, en voorgelezen worden door de juf. Ik kan me de kinderboekenweek in de tijd dat ik zelf nog op de basisschool zat nog goed herinneren. Ik heb ergens nog een zelfgemaakt spandoek liggen wat ik toen heb gemaakt.

Met de leuze ‘Stop met zagen nu meteen, anders ben je heel gemeen!’ stonden we met groep 5 en groep 6 Dolfje Weerwolfje bij om de kap van zijn weerwolvenbos tegen te gaan. Fantastisch vond ik dat. Dit jaar is het thema van de kinderboekenweek ‘raar maar waar’. Ook Kinderen voor Kinderen haakt hier weer op in. Met een liedje over natuur, techniek en wetenschap staat het kinderkoor, in hun super hippe kleding, weer veel te enthousiast te zingen en dansen. De kinderen in mijn klas vinden het prachtig! Aan mij de taak om dat liedje dan weer uit mijn hoofd te krijgen.

De bètavakken zijn naar mijn idee onderbelichte vakken in het basisonderwijs. Taal, rekenen en alle andere vakken die op de Cito worden getoetst hebben toch prioriteit. Ik denk dan ook dat het leuk is om hier extra aandacht aan te besteden tijdens de kinderboekenweek. Maar wel heel spannend! De meeste leerkrachten zijn niet bepaald technisch ingesteld. Met uitzondering van die ene, vaak mannelijke, leerkracht die dan meteen voor alle klusjes in de school wordt opgetrommeld. Van lamp vervangen tot de computer opnieuw opstarten. Een week vol techniek en wetenschap is voor de meesten dus toch pittig.

Toch is het wel van deze tijd om die onderzoekende houding bij kinderen te stimuleren. Kinderen moeten geprikkeld worden en vragen stellen. Blijven alle kaarsen drijven? Zitten er in ieder smartiedoosje evenveel smarties? Dooft een kaarsje onder een glas sneller als het in een zuurstofarme omgeving staat? Allemaal vragen die je bij kinderen aan kunt wakkeren, en zonder veel materiaal tot prachtlessen kunt omtoveren.

Als de kinderen deze week net zo’n warme herinneringen aan ‘raar maar waar’ overhouden als ik aan Dolfje Weerwolfje, is de kinderboekenweek voor mij geslaagd. Aan ons leerkrachten de taak om ook eens die stekkerdoos te vervangen en het kopieerapparaat te resetten.

Veel leesplezier!
Denise Arts

  • Beoordeel dit item
    (2 stemmen)
  • Gepubliceerd in Onderwijs
  • Lees 1856 keer
terug naar boven