Brood (al dan niet met asbest)

De afgelopen periode is “brood” veel in het nieuws geweest.

In december 2013 haalde “brood” het nieuws omdat het veel minder zou worden verkocht. Een belangrijke reden hiervoor was het feit dat er in 2013 veel (dieet)kookboeken op de markt zijn verschenen waarin staat dat het verstandig is om niet te veel/geen brood te eten. Begin januari werd bekend dat er in de afgelopen 2 jaar in een broodfabriek asbest is vrijgekomen en ook op het brood terecht is gekomen.

Wat moeten we met deze informatie? Onze menselijke genen zijn van oorsprong niet  afgestemd op het eten van brood. Het schijnt zo te zijn dat de afgelopen 100.000 jaar onze genen slechts met 0,05 % zijn veranderd. Dat wil niet zeggen dat we altijd allemaal last krijgen van het eten van brood. Er zijn heel veel mensen die 2 keer per dag brood eten en nergens last van hebben. Het is wel een feit dat het steeds vaker voorkomt dat mensen geen tarwe verdragen. En dus ook geen/weinig brood omdat het meeste brood wat wij eten gemaakt wordt van tarwe.

Klachten die op kunnen treden bij het niet verdragen van tarwe zijn: buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid, eczeem, moeheid en ontstekingsziekten. Het niet verdragen van tarwe heeft verschillende redenen: tarwe is genetisch gemanipuleerd wat betekent dat het bewerkt wordt waardoor het een beter ras wordt en beter bestand is tegen “ongedierte”. Hierdoor veranderen de eigenschappen van tarwe waardoor het nog minder “matched”met onze genen, met als mogelijk gevolg een allergie of het niet goed verdragen ervan.

Ook bepaalde medicijnen, stress en alcohol kunnen de gevoeligheid vergroten omdat deze er voor kunnen zorgen dat onze darmen meer “doorlaatbaar “ worden voor allergische stoffen of te grote deeltjes voeding waardoor een allergische reactie kan ontstaan. In ieder geval verschilt de gevoeligheid per persoon omdat we allemaal ander erfelijk materiaal hebben. Wanneer je bijvoorbeeld allergisch bent voor gras(pollen), wat zich onder andere kan uiten in hooikoorts of eczeem, dan is de kans aanwezig dat je ook geen tarwe verdraagt. Er bestaat namelijk een kruisreactie tussen deze twee.

Wat betreft asbest: via de media wordt ons verteld dat asbest binnen krijgen via onze voeding niet schadelijk is. Het zou alleen schadelijk zijn als we het inademen. En wat als we aan ons brood(je) ruiken voordat we het op gaan eten? Tja…. Als ik zou kunnen kiezen tussen brood zonder asbest of brood met asbest dan toch absoluut liever brood zonder asbest!!

Petra Kersten Diëtist/Orthomoleculair therapeut
www.petrakersten.com.

terug naar boven