Voeding in 2014

De maand januari betekent voor veel mensen een nieuw begin. Een maand om de goede voornemens uit te gaan voeren. Ook op het gebied van voeding zijn er vaak goede voornemens: we willen gezonder gaan eten. Maar wat is gezonder eten?
Moeten we dan gaan eten zoals we duizenden jaren geleden deden, toen we als jager en verzamelaar leefden en op jacht gingen naar gevogelte en wild, zelf vis gingen vangen, bessen van de struik aten, knollen, bollen, noten en zaden verzamelden en groente plukten? Komt onze voeding in de toekomst uit de voedselprinter en gaan we kweekvlees eten en insecten eten? Of komt er juist meer aandacht voor natuurlijke, biologische voeding?

Er zijn veel gezondheidsprogramma’s en diëten en de vraag is of en hoe lang ze werken. Iedereen heeft bij de geboorte ander erfelijk materiaal meegekregen. Daarnaast hebben sociale en emotionele factoren grote invloed op wat we allemaal eten. Over het algemeen weten we vaak wel welke voeding gezond en welke voeding minder gezond voor ons is. Maar het daadwerkelijk
veranderen van onze eetgewoonten is niet altijd eenvoudig.

Emotionele factoren spelen een grote rol bij het kiezen van ons eten: we eten bijvoorbeeld omdat we ons gelukkig voelen, ons vervelen, gespannen of verdrietig zijn. Een andere belangrijke betekenis van voeding is de sociale binding. Samen genieten van hetzelfde eten is een van de belangrijkste sociale rituelen. Het genieten van het goede brengt mensen samen. Om het
nog moeilijker te maken speelt de voedingsmiddelenindustrie handig in op vragen uit de markt. Waar vraag is, zorgen zij voor aanbod. Er worden veel “gezonde” of “light” producten ontwikkeld. Niet alle “gezonde”of “light” producten zijn even goed voor ons. Door middel van reclame en marketing worden deze aan de man gebracht. Als consument zijn we vaak erg gevoelig voor deze reclame. Hoe kunnen we door al deze invloeden en factoren door de bomen het bos nog zien? Op de lange termijn is het belangrijk om een leef- en eetpatroon te vinden wat bij iemand past. Dit geeft het beste resultaat.
Waarschijnlijk zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden ook op het gebied van voeding en gezondheid. De kunst is om die weg te vinden die bij iemand past, rekening houdend met iemands leefstijl, erfelijke, emotionele en sociale omstandigheden.

terug naar boven