Themamiddag: Gehandicapten en Ouderen in het verkeer.

Verleden jaar organiseerde het GehandicaptenPlatform Venray een tweetal praktijk- en theoriedagen voor scootmobielgebruikers in het Venrayse verkeer. In vervolg daarop organiseert  het GehandicaptenPlatform Venray in samenwerking met de Centrale van Ouderenverenigingen op woensdag 23 april aanstaande een themamiddag met als onderwerp: ‘Gehandicapten en ouderen in het verkeer’.

Dit jaar hebben we een uitzonderlijk mooie start van het voorjaar waarbij het aantal zonuren in maart zelden zo hoog is geweest. Met dit mooie weer willen de mensen weer buiten actief zijn en zien we ze onder andere terrasjes pikken, shoppen, wandelen en fietsen, zo nodig daarbij gebruik makend van bijvoorbeeld een rollator, driewieler, scootmobiel of elektrische fiets. Daar waar het verkeer in het algemeen al decennia lang toeneemt, neemt het gebruik van genoemde hulpmiddelen in het verkeer de laatste jaren ook nog eens fors toe.

In beweging blijven
Mede ingegeven door de slogan dat sporten en bewegen goed zijn voor de mens, wil menigeen daar tot op hogere leeftijd mee bezig zijn en zoekt men bij beperkingen ook naar het aanbod aan hulpmiddelen die dat nog mogelijk maken. Zo zien we tegenwoordig naast een toename van de scootmobielen in het verkeer ook een toename hierin van senioren met een rollator, of met een driewieler of een elektrische fiets voor de grotere afstanden om zo nog te kunnen genieten van het buiten zijn.

Voorzorgsmaatregelen
Echter het gebruik van een elektrische fiets door ouderen heeft zo ook nadelige consequenties voor de verkeersveiligheid zoals blijkt uit de ongeval statistieken. De hogere te behalen snelheden met deze fietsen, het met de jaren afnemende reactievermogen, de fysieke gesteldheid en het verkeersoverzicht bij de ouderen maken dat onder deze verkeersdeelnemers een stijging van het aantal verkeersslachtoffers valt waar te nemen. Bovendien schatten zij de afstand waarbij men bij bepaalde snelheden nog tot stiltand kan komen en het gewicht van de fiets niet altijd even goed in. Ook is de actuele kennis van verkeersborden en gedrag- en verkeersregels niet altijd voldoende aanwezig. Overigens zijn de deskundigen het er wel over eens, dat de elektrische fiets veel waarde heeft voor de mobiliteit van de ouderen. Dat is dan ook een reden om mensen op tijd te laten overstappen van de gewone naar de elektrische fiets.

Veilig gebruik
Gelet op het bovenstaande zijn er voldoende redenen om voor deze themamiddag zowel de doelgroep gehandicapten als de doelgroep ouderen uit te nodigen. Op deze themamiddag zal dan ook de nadruk liggen op een veilig gebruik van genoemde hulpmiddelen en de gedrags- en verkeersregels hiervoor in het verkeer.

Deze thema-/voorlichtingsmiddag zal van 13.30 – 16.00 uur worden gehouden in De Kemphaan, Kennedyplein 1 in Venray. Gelet op de te verwachten belangstelling is aanmelding voor deze middag verplicht. Aanmelden kan tot 18 april.

Per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Telefonisch: 0478-550395 (M.van Dijk, secretaris GPV)

Na aanmelding ontvagt u een bevestiging. Indien niet alle belangstellenden op 23 april geplaatst kunnen worden, zal eind mei een tweede bijeenkomst over dit onderwerp worden georganiseerd.

terug naar boven