Nieuwe verpleegafdelingen voor VieCuri

Op de locatie in Venlo heeft VieCuri Medisch Centrum onlangs de eerste twee nieuwe verpleegafdelingen officieel geopend en in gebruik genomen. De gerenoveerde verpleegkamers zijn ruimer, lichter, bieden meer privacy en zijn voorzien van eigen sanitair. Ook wordt met de nieuwe afdelingen ingespeeld op de zelfredzaamheid van patiënten.

Met het doorknippen van een lint verrichtten twee patiënten de officiële openingshandeling. Daarna konden patiënten en bij de bouw betrokken medewerkers de vernieuwde verpleegafdeling bekijken. De vierpersoonskamers zijn verdwenen, er zijn alleen nog een-, twee- en driepersoonskamers. Ook wordt het mooie uitzicht op de Maas meer benut. Door het optimaal benutten van het daglicht en lichter kleurgebruik is op de nieuwe afdelingen een ‘healing environment’ gecreëerd: een omgeving die mensen op een positieve manier prikkelt en bijdraagt aan een prettige beleving.

Zelfredzaamheid
De nieuwe verpleegkamers zijn voorzien van kamergebonden sanitair. Dit is een grote winst voor patiënten én verpleging. Voor patiënten draagt het bij aan de zelfredzaamheid tijdens het ziekenhuisverblijf. Voor een bezoek aan het toilet, voorheen vaak aan het einde van de gang, hoeft de verpleging niet altijd meer te worden ingeschakeld. Ook de dagverblijven bieden patiënten meer verblijfsmogelijkheden, waardoor ze minder bedgebonden zijn. Voor de verpleging is de nieuwe afdeling een verademing. Het is aangenamer en prettiger werken door de ruimte en het licht. Het kamergebonden sanitair en de nieuwe plafondliften boven elk bed zorgen voor minder fysieke belasting. Bij binnenkomst op de nieuwe afdeling wordt de aandacht meteen getrokken door de lichte en ruimtelijke ontvangst met een toegankelijke en open balie. De woonkamer en woonkeuken zijn ook nieuw. Het zijn verblijven waar patiënten en hun bezoek even in een andere omgeving tijd door kunnen brengen of zelf een kop koffie of thee kunnen zetten.

Bouwen aan beter
De eerste twee vernieuwde afdelingen die zijn gerenoveerd bevinden zich in de K-toren helemaal achter in het ziekenhuis. Alle verpleegafdelingen in Venlo worden vernieuwd. Het bouwproces is in 2011 gestart en is medio 2015 gereed. De renovatie maakt onderdeel uit van een groter bouwplan. In de komende jaren volgt nog de renovatie van de poliklinieken op locatie Venlo en de bouw van de Spoedpost en het Geboortecentrum. Daarnaast komt er op locatie Venray binnen vijf jaar een compleet nieuw ziekenhuisgebouw.

Thuisgevoel
Arend Vreugdenhil, lid Raad van Bestuur van VieCuri: ‘We hebben straks een ziekenhuis waar licht, ruimte, uitstraling en gastvrijheid centraal staan. We bouwen momenteel letterlijk aan betere zorg. Je ligt nooit voor je plezier in een ziekenhuis. We willen patiënten een ‘thuisgevoel’ geven. Een plek waar ze zich op hun gemak voelen. Dat hopen we te bereiken met deze patiëntvriendelijke verpleegafdelingen.’

terug naar boven