29 maart Diabetes Beweegdag in Venray

Slank4Ever logoBewegen en sporten is niet alleen leuk, het is goed voor je lichaam, stimuleert de bloedsomloop, het verlaagt het vetgehalte in het bloed en heeft een bloedglucose verlagend effect, en dit verlagende effect houdt ongeveer 24 uur aan.

Een uurtje sporten kan de bloedglucosepieken gemiddeld met zo’n 30 tot 40 procent laten dalen. Er werd altijd gedacht dat duurtraining het beste is voor mensen met diabetes. Uit recent onderzoek in Maastricht kwam naar voren dat duur- en krachttraining beiden even effectief kunnen zijn. Uit testen bleek dat zowel duursport (stevig wandelen, zwemmen of fietsen) de bloedglucose evenveel lieten dalen als krachtsport (gewicht met armen of benen wegduwen of optillen).

Door het bewegen verbetert de stofwisseling bij mensen met diabetes en bij de proefpersonen had de flinke daling van de bloedglucose geen hypo’s tot gevolg. De proefpersonen hielden zich aan de adviezen die gegeven werden bij diabetes: een regelmatig voedingspatroon en gebruik makend van tussendoortjes, alles op vaste tijden.

Ook hoe je de tijd die je besteedt aan het sporten indeelt hoeft geen verschil te maken. Als voorbeeld: elke dag 30 minuten bewegen of 2 à 3 dagen per week 60 minuten gaf hetzelfde resultaat met betrekking tot daling van de bloedglucose.

Voornamelijk ouderen kunnen baat hebben bij uitbreiden van krachttraining. Het overgrote deel van de glucose in het bloed wordt opgenomen door de spieren. Hoe meer spiermassa hoe beter het glucose kan worden opgenomen door de cellen. Om (voldoende) spiermassa te behouden is krachttraining nodig. Uit het onderzoek bleek dat ook ouderen tussen de 70 en 85 jaar hun spiermassa kunnen opbouwen met krachttraining en zo hun bloedglucose positief kunnen beïnvloeden. Het advies is minimaal twee tot drie keer per week krachttraining.

Om mensen met diabetes in Venray eens te laten kennismaken met kracht- en duurtraining, hebben de Diabetes vereniging Nederland afdeling Noord Limburg en Slank4ever de handen in elkaar geslagen en organiseren ze samen op 29 maart de Gratis Diabetes Beweegdag. Deze dag zal er als volgt uitzien
10.00 uur ontvangst met koffie, thee of cappuccino
10.30 uur eventueel meting van de bloedsuikerspiegel en uitleg over bewegen
11.00 tot 12.00 uur onder deskundige begeleiding 1 uurtje sporten, individueel of groepsles 12.00 uur weer eventueel een meting van de bloedsuiker spiegel met als afsluiting koffie of thee Dit herhalen we van 13.30 uur tot 15.30 uur

We hopen u te mogen begroeten op 29 maart a.s. Deze dag is geheel vrijblijvend en natuurlijk gratis. Mocht u op deze dag verhinderd zijn, kunt u altijd op een ander tijdstip een individuele afspraak met ons maken. U kunt zich aanmelden (voor 26 maart) per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  tel. 06 27 04 15 57 of rechtstreeks bij Slank4ever Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0478-562954

Ook de mensen die geen lid zijn van de Diabetesvereniging zijn van harte welkom

terug naar boven