Afasiecentrum houdt Open Huis

Op 18 maart en 20 maart organiseert het Afasiecentrum een Open Huis. Het Afasiecentrum wil op deze manier meer bekendheid geven aan de activiteiten voor mensen die te maken hebben met de gevolgen van een beroerte of ander Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). De revalidatieperiode die volgt op een zodanig ingrijpende gebeurtenis beslaat gemiddeld een half jaar tot een jaar.

Maar daarna is de getroffene (en ook zijn omgeving) niet ‘klaar’. De herstelfase na het oplopen van NAH behelst een lange periode. Het is dus noodzakelijk om ook op langere termijn voor mensen met afasie faciliteiten te creëren voor gerichte trainingen.

Het centrum heeft twee locaties, een in Blerick en een in Venray. Afasiepatiënten, hun familie en professionals in de zorg die kunnen verwijzen, kunnen tijdens het Open Huis kennismaken met wat het Afasiecentrum biedt.

Het Afasiecentrum biedt mogelijkheden voor mensen die als gevolg van een beroerte problemen hebben met praten, lezen, schrijven, begrijpen. Op Boulevard Hazenkamp kunnen zij iedere donderdag en in De Kemphaan iedere dinsdag in groepsverband oefenen met taal. Ze worden begeleid door een afasietherapeut en professionele vrijwilligers (veelal afkomstig uit het onderwijs). Lotgenotencontact en een veilige omgeving zorgen voor de basis om verder te gaan (ook al zijn reguliere therapieën beëindigd) en waar nodig te zoeken naar alternatieve vormen van communicatie, bijvoorbeeld met behulp van iPad.

Ook partners van afasiepatiënten krijgen aandacht binnen het Afasiecentrum; zij zijn evenzeer getroffen door de beroerte van hun man of vrouw. Partners vinden steun en hulp bij elkaar in een gespreksgroep.

Tijdens het Open Huis op 18 en 20 maart kunnen bezoekers kennismaken met een aantal activiteiten van het Afasiecentrum. Begeleiders en afasietherapeut zijn aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Het Open Huis is op 18 maart in De Kemphaan, Kennedyplein 1, 5801 VH Venray en op 20 maart op Boulevard Hazenkamp, Albert Verweystraat 6-8, Venlo (Blerick). Beide dagen van 16.00 tot 17.15 uur.

Informatie kunt u inwinnen bij: Geertje Janssen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Afasiepatiënt aan het woord: Dré (59) komt al jaren trouw naar het afasiecentrum. Soms met de auto, maar meestal met de fiets. ‘Ik kom om te leren’, zegt hij. ‘Anders hoeft het niet.’ Alhoewel, het plezier telt toch ook wel mee. Zonder plezier is leren maar niks. Dré kreeg In 2007 een beroerte. Hij vertelt: ‘Ik ben al flink vooruit gegaan, maar heb nog steeds moeite met praten.’ Dat praten oefent hij iedere week in de taalgroep. ‘We lezen een tekst en daarna behandelen we die’, vertelt hij. ‘Vandaag hebben we een artikel uit de krant gelezen; dat ging over ‘pesten’. Begrijpen wat er geschreven staat, doe ik goed, maar hardop lezen is een probleem.’ Ook spontaan vragen beantwoorden of praten over de tekst is moeilijk voor Dré. De juiste woorden willen hem maar niet, of niet op tijd te binnen schieten. Heel vervelend. Dré spreekt zijn waardering uit voor de vele vrijwilligers die de groepen leiden en merkt op dat je in zo’n taalgroep ook van de mededeelnemers leert; door de voortdurende herhaling. ‘Ik ga gewoon door. Ik wil leren praten; ik wil gemakkelijker uit mijn woorden komen.’

Datum: 18 maart 2014 locatie Venray; 20 maart 2014 locatie Venlo/Blerick
Tijd: 16.00 – 17.30 uur Plaats: De Kemphaan, Kennedyplein 1, 5801 VH Venray
Boulevard Hazenkamp, Albert Verweystraat 6-8, 5921 AZ Venlo/Blerick
Doel: bekendheid, zichtbaarheid vergroten

 

terug naar boven