Is biologisch eten beter/gezonder?

We leven bewuster. Meer mensen vragen zich af of ze goed bezig zijn als het gaat om hun gezondheid. Bewust eten hoort daar ook bij. Tot een aantal jaren geleden was biologische voeding voornamelijk/alleen maar te koop in de natuurvoedingswinkel. Tegenwoordig ligt het in iedere supermarkt.

De koper van biologische producten wordt niet meer gezien als de geitenwollensokkendrager maar als een moderne kritische koper die ‘waar voor zijn geld’ wil en het belang voor dier en milieu meeneemt in zijn beslissing. Wat is biologisch en biologisch-dynamisch? Wat betekent het?

Het biologisch keurmerk voor Nederland en Europa is het groene blaadje. Vroeger werd hiervoor in Nederland het EKO keurmerk gebruikt. Een biologisch voedingsmiddel is biologisch geteeld en geproduceerd en bevat minimaal 95% biologische ingrediënten. Het wordt zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen geteeld. Ook bij het bereiden van een biologisch product zijn een aantal bewerkingen niet toegestaan zoals het bleken van meel of het gebruiken van straling om producten langer houdbaar te maken. Ook mogen er geen chemische geur-, kleur- en smaakstoffen worden toegevoegd en mag het originele erfelijke materiaal van de voeding niet worden aangepast bijvoorbeeld om beter bestand te zijn tegen ziekte. Er zijn ook strenge regels voor het welzijn van de dieren: ze moeten genoeg ruimte hebben om te leven en een buitenuitloop is verplicht. In Nederland houdt de instantie SKAL (Stichting Keurmerk Alternatieve Landbouwmethoden) toezicht op de hele biologische keten, dus zowel de teelt als het productieproces.

Een DEMETER voedingsmiddel is een biologisch voedingsmiddel met een aanvullend pakket aan eisen. Het product is geproduceerd volgens de principes van de biologisch-dynamische landbouw en veeteelt. De dieren krijgen vooral voer van eigen land, de kippen behouden hun snavels en koeien hun horens. Wisselteelt is verplicht. DEMETER producten bevatten nog minder toevoegingen dan biologische producten en mogen alleen op smaak worden gebracht met kruiden, specerijen en pure extracten.

Het is niet duidelijk wetenschappelijk bewezen dat biologische voeding beter of gezonder is, dan gewone voeding. Het is wel zo dat het eten van biologische voedingsmiddelen mensen vaak een goed gevoel geeft. Biologische groente en fruit zijn minder waterig en biologische voeding is ‘schoner’. Ons lichaam hoeft daardoor minder verontreinigingen uit te scheiden en dat heeft een gunstige invloed op onze gezondheid. Veel mensen vinden biologische voedingsmiddelen lekkerder smaken. Of u dit ook vindt? Ik ben van mening dat het de moeite waard is om de proef op de som te nemen. Houd daarbij in het achterhoofd de informatie over hoe het product wordt gemaakt en hoe omgegaan is/wordt met de dieren en het milieu.

Petra Kersten
Diëtist/Orthomoleculair therapeut
www.petrakersten.com

terug naar boven