De zin en onzin van fitness

In Nederland neemt ongeveer 20% van de bevolking van vier jaar en ouder deel aan fitness en ongeveer twee derde daarvan is lid van een fitnesscentrum. Daarmee is fitness de sport met de meeste beoefenaars in Nederland en we zien dan ook dat er steeds meer aanbod komt op de markt. Petra Hendriks en Roel Kousemaker timmeren sinds maart 2015 hard aan de weg met SportZenter Resilience en wij vragen hen hoe zij tegen alle ontwikkelingen aankijken.

Jullie zijn nu een jaar bezig, wat zien jullie als de trend van dit moment?
“We zien een tegenreactie ontstaan op de dominante positie van grote ketens en lowbudgetcentra en de vraag naar sportbegeleiding, bewegings- en voedingsadvies neemt toe. Mensen willen gezonder gaan leven en zoeken daarbij hulp van professionals. Tegelijk wordt “fitness” een soort van containerbegrip voor heel veel verschillende activiteiten en dat is prima zolang we elkaar maar wel goed blijven begrijpen wat we hieronder verstaan.”

Wat bedoel je met die opmerking?
“Het is een hele goede ontwikkeling dat mensen steeds vaker bereid zijn iets meer uit te geven voor kwaliteitstraining met professionele begeleiding, waarbij het gaat om het resultaat dat zij voor ogen hebben. Uiteindelijk is fitness niets meer dan een middel om een leefstijlverandering door te voeren. Helaas zien we bij diverse sportscholen nog steeds hordes mensen op bijvoorbeeld traditionele cardio-apparaten zoals loopbanden, fietsen en crosstrainers omdat mensen denken dat ze daarvan afvallen.”

Is dat niet zo dan?
Als jij bereid bent om vele uren per week op de loopband te staan en continu je hartslag rond de 60-70% van je maximale hartslag houdt, dan is dat zeker mogelijk in combinatie met een aangepast voedingsschema dat past bij jouw doelstelling. Nog even los van wat dit met je spiermassa doet. En dit is precies het punt wat ik (Roel) probeer te maken; wie is er op deze manier met “fitness” bezig los van een klein groepje sportfanaten? De meeste mensen hebben geen notie van anatomie, voeding en trainingsschema’s en dat is ook logisch. Ik begrijp van een heleboel dingen ook niet veel en daarom breng ik mijn auto naar de garage, doet een tuinman het snoeiwerk en breng ik mijn computer weg als-ie het niet meer doet. Maar als het om het belangrijkste gaat wat we bezitten, ons lichaam, zijn we niet bereid om een paar tientjes per maand extra te betalen voor professionele ondersteuning. Ik vind dat bijzonder.”

Jullie zeggen dus dat je ook op een andere, betere manier je persoonlijk doelstellingen kunt behalen?
Precies. Je hoort vaak dat mensen “fitness” saai vinden. Begrijpelijk als je een half uur verplicht op een fiets moet zitten en vervolgens een rondje apparaten doet waar je niets van begrijpt en waar je vaak aan je lot wordt overgelaten. En dan ook nog geen resultaat zien. Waar het om gaat is dat je samen met je trainer/ coach werkt aan datgene wat jij belangrijk vindt voor je gezondheid. En ja, dat is hard werken, maar hoe fijn is het als je je fitter begint te voelen, energieker wordt en weer dingen kunt doen waar je vroeger tegenop zag?”

Is dat het verschil wat SportZenter probeert te maken?
Fitness betekent voor ons een combinatie van de juiste vorm van beweging, voeding en ontspanning waarbij de persoon centraal staat. Die persoon heeft het recht op aandacht en professionele begeleiding wanneer het gaat over zijn of haar welzijn, zeker als mensen onzeker zijn over zichzelf. Wij proberen daarnaast continu ons aanbod te optimaliseren op alle gebieden. Zo zijn we onder andere bezig met het opzetten van een voedingscursus en het aantrekken van nieuwe docenten voor de Yoga. De Milon Cirkel is al niet meer weg te denken uit Venray en we hebben plannen om op korte termijn een tweede cirkel te realiseren. En ter aanvulling op de groepslessen gaan we ook Small Group Training geven. Omdat we denken dat we mensen daar nog beter mee van dienst kunnen zijn.”

“Bijzonder dat mensen soms niet bereid zijn een paar tientjes meer uit te geven voor hun gezondheid”

Op vrijdag 29 april houden we op SportZenter Resilience twee informatiebijeenkomsten van geheel verschillende aard. De eerste informatiebijeenkomst heeft meer het karakter van een workshop en staat in het teken van de Small Group training. Aansluitend wordt er een bijeenkomst gehouden voor mensen die geïnteresseerd zijn in deelname aan de crowdfunding rond de aanschaf van de tweede Milon Cirkel. 

Personal training nu voor iedereen toegankelijk 

Vanaf mei gaat SportZenter Resilience van start met de eerste Small Group training. Een perfect alternatief voor wanneer je de kosten van één op één begeleiding te hoog vindt. In een groep van maximaal 6 tot 8 personen ga je onder begeleiding van een personal trainer een uitdagend programma aan. Door de beperkte omvang van de groep is persoonlijke begeleiding in de training heel goed mogelijk en het samen sporten werkt motiverend.

Waarom Small Group training?
Binnen de fitnesswereld is er steeds meer aandacht voor de zogenaamde High Intensity Interval Training, oftewel HIIT. Dit is een trainingsvorm waarbij vooral het cardiovasculaire systeem (hart- en bloedvaten) wordt getraind. Het is een zeer efficiënte training als je vet wilt verbranden, in vergelijking met langdurende duurtraining waarbij je eindeloos op de loopband, hometrainer of crosstrainer moet doorbrengen. Small Group training is een vorm van HIIT en als je van afwisseling houdt en niet snel verveeld wilt raken dan is Small Group training echt wat voor jou.

Wat ga je doen?
Dertien weken lang train je twee dagen per week op vaste tijden in de zaal met speciale hulpmiddelen. Een Small Group trainingssessie duurt ongeveer 45 minuten en workouts zijn gericht op conditie en functioneel trainen. Elke training is weer anders en kan uiteenlopen van cardio- tot krachtraining, van lichaamshouding tot flexibiliteit en van stabiliteit tot coördinatie. Alle spiergroepen komen aan bod en je wordt sterker, fitter en leniger. Iedere week is er een evaluatie met de trainer en de groep en worden de week en het programma met elkaar doorgenomen. Er is tijd voor vragen en persoonlijke feedback en er worden voedingsadviezen gegeven.

Voor wie is Small Group training geschikt?
Eigenlijk heel simpel, voor iedereen die er van houdt om in groepsverband te trainen, maar ook de extra uitdaging van een persoonlijk gerichte training wil aangaan. Jong of oud, dik of dun, goede of slechte conditie, iedereen kan er aan meedoen. Afhankelijk van je instapniveau en trainingsdoelstelling delen we je in bij één van de groepen (alles in overleg). En de kosten, die zijn voor één maand gelijk aan de kosten van één uur Personal training!

Op vrijdag 29 april wordt bij SportZenter Resilience van 18.00 tot 19.30 een workshop Small Group training gehouden voor leden en niet-leden. Kom gerust langs of bel/mail ons voor meer informatie.

Tweede Milon Cirkel in het vizier!

Eén van de absolute trekpleisters op het gebied van bewegen binnen SportZenter is de Milon Cirkel. De Milon Cirkel is één van de meest revolutionaire concepten van de afgelopen jaren binnen de fitnesswereld en heeft alle verwachtingen overtroffen. Binnen één jaar tijd begint de cirkel langzaam vol te lopen en de reacties én resultaten zijn, op de spreekwoordelijke uitzondering na, heel positief. Wat veel mensen waarschijnlijk niet zullen weten is dat er ook een tweede cirkel bestaat.

Nog meer variatie en optimalisatie
De tweede cirkel kan worden uitgerust met andere kracht- en cardiotoestellen voor nog meer variatie in de oefeningen en nog meer optimalisatie van de individuele trainingsdoelstellingen. Wij zijn dan ook aan het nadenken over de aanschaf van deze tweede cirkel die maar liefst uit acht (!) nieuwe krachttoestellen zal bestaan (naast zes cardio-apparaten). Binnen het concept van de 35 minuten trainen, maar met veel meer mogelijkheden. Om deze tweede cirkel te kunnen aanschaffen hebben we financiële middelen nodig. Dat willen we op onze eigen, unieke wijze waarmaken.

Crowdfunding
We willen iedereen die ons een warm hart toedraagt graag deel laten uitmaken van het succes van SportZenter en daarom willen we kijken of we met behulp van crowdfunding een deel van het bedrag bij elkaar kunnen krijgen voor de aanschaf van de tweede Milon Cirkel. Dat willen we doen door een aantal leningsovereenkomsten aan te gaan met particulieren en bedrijven, met een vaste looptijd  tegen een aantrekkelijke rente (in ieder geval veel beter dan banken je op je spaargeld geven!). In totaal gaat het om € 50.000,- die we tussen 1 mei en 1 juni 2016 bijeen willen brengen. Minimale inleg voor particulieren zal € 1.000,- zijn en voor bedrijven € 2.500,- en naast de vaste rente op de inleg zullen er andere bijzondere voordelen zijn. Kom naar SportZenter voor de informatiebijeenkomst op 29 april en volg ons vanaf 1 mei op Facebook. Laat zien dat we niet afhankelijk van banken hoeven te zijn voor het verwezenlijken van onze dromen!

“In de beste vorm van je leven in 90 dagen!”


Workshop Small Group training Van 18.00 tot 19.30 uur leggen we uit wat Small Group training is en doen we een aantal oefeningen voor. Aansluitend is er de gelegenheid om de oefeningen zelf uit te proberen, dus kom bij voorkeur in sportkleding. Ook bespreken we data, tijden en kosten en mensen die direct inschrijven krijgen een leuke attentie. Deze workshop is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden.

Bijeenkomst crowdfunding Om 20.00 uur sluiten we de zaak en houden we van 20.00 tot 21.30 uur een informatiebijeenkomst over de crowdfunding die op 1 mei 2016 open gaat voor inschrijving. Er zal het één en ander worden uitgelegd over de strategie van SportZenter Resilience en er wordt een uitleg gegeven over bedragen, looptijden, rentepercentages en alle juridische aspecten die daarmee samenhangen. Deze bijeenkomst is bedoeld voor zowel particulieren als (vertegenwoordigers van) bedrijven die serieus geïnteresseerd zijn om deze uitdaging aan te gaan (geen sportkleding s.v.p.).

SportZenter Resilience Eigenaren Petra Hendriks en Roel Kousemaker
Mozartstraat 20a 5802 HP Venray 0478-589574
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. www.sportzenter.nl Facebook: www.facebook.com/sportzenter

 

terug naar boven