BijBiezonder kan iedereen weer even ‘kind zijn’

Iedereen kent wel iemand die wat extra ondersteuning nodig heeft om mee te draaien in onze samenleving. Sinds een jaar voeren de gemeentes regie binnen de nieuwe jeugdwet, en wordt er samen met gezinnen gekeken hoe die extra zorg eruit komt te zien. Er is daardoor veel veranderd in de (jeugd)zorg, waar BijBiezonder vanaf haar oprichting begin 2015 meteen mee aan de slag is gegaan.

BijBiezonder is een zorgorganisatie die zich richt op gezinnen in de regio van Horst aan de Maas, Venray en Venlo. Begeleiding tijdens groepsactiviteiten is de voornaamste manier van zorg verlenen: samen met andere kinderen is het namelijk gezellig én kan er gewerkt worden aan vele leerpunten op het sociale vlak. Daarnaast is individuele begeleiding (thuis of op locatie) ook een veel ingezette vorm van zorg, omdat er op die manier goed ingezet kan worden op andere leerdoelen zoals het omgaan met ritme, structuur en verantwoordelijkheden.

De locatie van BijBiezonder ligt aan de rand van het mooie natuurgebied Schuitwater in Swolgen (gemeente Horst aan de Maas). Rust, natuur, ruimte, dieren en volop speelmogelijkheden: kinderen komen er tot rust en genieten vervolgens zichtbaar van het weer even ‘kind zijn’. En dat blijkt een goede formule te zijn, want veel kinderen die zorg ontvangen bij BijBiezonder maken een positieve ontwikkeling door. Ook jongvolwassenen en volwassenen met een indicatie kunnen aan de slag bij BijBiezonder. Halverwege 2015 liepen een aantal praktijkleerlingen van het Raayland College uit Venray stage bij BijBiezonder. Dit is zo goed bevallen dat er daarom vanaf 2016 ook dagbesteding geboden wordt aan (jong)volwassenen. In kleine groepjes (1 begeleider per maximaal 3 deelnemers) wordt er een dagprogramma gevuld wat helemaal past bij de persoon en zijn/haar doelstellingen. Doordat er letterlijk en figuurlijk alle ruimte, aandacht en tijd is kan iedere deelnemer zich op z’n gemak voelen. Houtbewerking, koken, tuinieren, dieren verzorgen, ondersteunen bij een kanotocht, werkzaamheden voor Staatsbosbeheer uitvoeren of lekker een ronde mountainbiken, een dag is zo gevuld!

BijBiezonder is en blijft kleinschalig, omdat iedere hulpvraag maatwerk hoort te zijn. Daarom ook geen standaard oplossingen, grote groepen of wisselende begeleiding, maar maatwerk met een hoofdletter, kleine groepjes en het hele traject in goed en structureel overleg met de ouders en andere betrokkenen. Vanuit die visie groeit BijBiezonder in 2016 verder door. Iedereen die eens een kijkje wil komen nemen is van harte welkom!

Kijk ook op www.bijbiezonder.nl

terug naar boven