Buurtzorg Nederland bestaat 10 jaar en groeit nog steeds

Buurtzorg Nederland is eind 2006 gestart met 1 team in Elst. Nu, 10 jaar later heeft buurtzorg Nederland zijn 10.000 ste werknemer aangenomen en kleurt heel Nederland Buurtzorg Blauw met ruim 800 teams. Elk team bestaat uit (wijk) verpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden, maximaal 12 personen. Wordt een team groter, dan zal er gesplitst gaan worden. Buurtzorg gaat uit van zelfsturing.

Gezondheid - Buurtzorg logo

Geen managers of teamleiders en 1 directeur; Jos de Blok, tevens oprichter. Er zijn wel regiocoaches werkzaam die in geval van problemen of lastige vraagstukken gevraagd kunnen worden door de teams. Beslissingen in het team worden genomen op basis van consensus.

Het hoofdkantoor is gevestigd in Almelo, waar een 30-tal mensen zorgen dat alle 10.000 medewerkers hun werk goed kunnen doen. Zij zorgen voor cliëntadministratie en personeelsadministratie etc. Elk team heeft de beschikking over een fantastisch Buurtzorgweb, waar het Buurtzorg Informatie Systeem te vinden is, de zorgplannen voor de cliënt. Werkelijk alles is te vinden op dit goed beveiligde web. Ook is op het web een leeromgeving ingericht waar protocollen, wonddossiers etc. te vinden zijn. Alle (wijk)verpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden hebben de beschikking over een gsm en iPad. Via de iPad kan alle relevante informatie direct met de cliënt besproken worden. Er kunnen bijvoorbeeld foto’s worden gemaakt van wonden en direct doorgestuurd worden naar wondpoli’s etc.

Lijnen met overige disciplines zoals huisarts, ergotherapie, fysiotherapie, apotheek zijn kort. Er is overleg als de situatie dit noodzakelijk maakt via telefoon of face to face contact. Ook wordt nauw samengewerkt met vrijwilligersorganisaties; VPTZ, steunpunt mantelzorg etc. Er wordt geprobeerd om het netwerk van de cliënt (familie, kennissen, buren) zoveel mogelijk te benutten zodat cliënten zo weinig mogelijk afhankelijk zijn van professionele hulpverlening. Er worden op allerlei manieren oplossingen bedacht om samen met cliënt en familie de zelfredzaamheid te vergroten.

In Limburg zag op 1 januari 2009 het eerste team van buurtzorg het levenslicht. 7 collega’s van een andere thuiszorgorganisatie besloten om een team te starten in Bergen. Jos de Blok is in het najaar van 2008 op uitnodiging van de 7 naar Bergen afgereisd en de geboorte van buurtzorg Bergen was een feit. Een aantal maanden later waren ook Horst en Venray aan de beurt.

Uit tevredenheidsonderzoeken blijkt dat cliënten zeer tevreden zijn over de wijze van hulpverlenen door de wijkzusters. Ook de wijkzusters zijn tevreden over het werken bij Buurtzorg; Jos de Blok is reeds diverse keren uitgeroepen tot beste werkgever van het jaar.

Het blijkt echter wel lastig om steeds bekwame collega’s aan te nemen, (wijk)verpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden die het aandurven om in een zelfsturend team te werken. Daarom organiseren diverse teams van Land van Cuijk en Noord-Limburg op 18 april 2016 een informatieavond voor potentiële collega’s. Jos de Blok en regiocoach Gera Bouter zullen die avond de visie en werkwijze van Buurtzorg toelichten. Deze avond wordt gehouden op het buurtzorgkantoor van team Venray, Keizersveld 13a in Venray. Aanvang is om 20.00 uur.

Alle (wijk) verpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging zijn van harte welkom. 

terug naar boven