Een gezonde darm, een goede gezondheid

Goede, gezonde werkende darmen zijn belangrijk voor onze lichamelijke gezondheid. Meer dan 2/3 van onze afweer/weerstand wordt bepaald door onze darmen. Ook zijn onze darmen via ons zenuwstelsel verbonden met onze hersenen. Als onze darmen niet goed functioneren heeft dat dus effect op de rest van ons lichaam, ook op hoe we ons (geestelijk) voelen.

Hippocrates 460-370 v. C. wist al hoe het zat. De uitspraak: all diseases begin in the gut (alle ziekten beginnen in de darmen) komt van hem.

Over het algemeen praten we niet gemakkelijk over hoe onze ontlasting eruit ziet. Het zegt echter veel over de vertering en de opname van de voeding en deze zijn weer belangrijk voor een goede gezondheid. De ideale ontlasting is worstvormig, heeft geen sterke doordringende geur, plakt niet aan de wc, is lang en glad (als een sigaar) en ligt 24 uur na het eten in de wc.

De darmflora
De beste manier om ziektes te voorkomen is te zorgen dat je darmflora gezond is. De darmflora bestaat uit goede en slechte bacteriën. In een goede darmflora dienen meer goede dan slechte voor te komen. De goede bacteriën spelen een belangrijke rol in het behouden van onze gezondheid. Ze zorgen voor een goede vertering, halen energie uit onze voeding en beschermen ons tegen infecties. Hoe raakt de darmflora uit balans?
- Door een voeding te gebruiken die ons lichaam niet kan verdragen. Een allergie of niet goed verdragen van een voedingsmiddel is vaak zowel oorzaak als gevolg van een slechte darmflora;
- Door het gebruik van antibiotica. Antibiotica is soms noodzakelijk om te gebruiken. Het maakt echter zowel de slechte als de goede bacteriën dood. Door de goede weer aan te vullen met probiotica (goede bacteriën) komt er weer een betere balans tussen de goede en de slechte bacterien;
- Door de aanwezigheid van parasieten, wormpjes en andere beestjes die niet thuishoren in de darm;
- Door stress.

De darmen en de hersenen
De bacteriën in onze darmen beïnvloeden dus ook onze hersenen en ons gedrag. Bij een verstoorde darmflora komen angst en depressie vaker voor. Mensen met een prikkelbare darm, diarree, verstopping of een opgeblazen gevoel in de buik hebben vaker dan gemiddeld last van depressies en angstaanvallen. Een rustige darm is dus vaak gekoppeld aan een rustiger hoofd. Onze darmen zijn eigenlijk ons tweede brein. Onze hersenen beïnvloeden onze darmen en andersom: stress voor een bepaalde gebeurtenis kan buikpijn veroorzaken en een niet goed werkende darm beïnvloedt onze gemoedstoestand.

Een gezonde goedwerkende darm levert dus veel voordelen op voor onze gezondheid.

Petra Kersten 

terug naar boven