VPTZ voor hulp thuis in de laatste levensfase

Als de laatste levensdagen toch wel erg zwaar worden…
Het afscheid nemen van geliefden is een emotioneel en zwaar proces, wat we het liefst zelf willen doen. Als dit thuis kan in de eigen vertrouwde omgeving met de gehele familie, kan dat een geweldige steun zijn. Op langere termijn is het vaak voor de gehele familie een verrijking van de herinneringen aan de overledene.

Toch kan deze intentie, bij wat langere duur, een zware last worden. Er is dan een vrijwilligersorganisatie die in deze eindfase hulp kan bieden. Daar waar nodig bieden zij aandacht, nabijheid en ondersteuning, zowel overdag als in de nacht

Wie zijn wij?
Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Noordelijk Noord-Limburg (VPZT) is een onderdeel van VPTZ Nederland, de landelijke vereniging van organisaties voor vrijwillige palliatieve terminale zorg, thuis of in hospices. Samen met de mantelzorgers doen de goed opgeleide vrijwilligers wat gedaan moet worden in deze bijzondere en onzekere periode. Vaak rijst al snel de vraag of u het zonder hulp wel volhoudt. Als het te zwaar wordt, of beter nog: vóór het te zwaar wordt, kunt u een beroep doen op de VPTZ.

Palliatieve terminale zorg is de zorg voor mensen voor wie geen gene zende behandeling meer mogelijk is en die zich in de laatste drie tot zes maanden van hun leven bevinden. In deze fase bieden de VPTZ-vrijwilligers ondersteuning zodat deze laatste levensfase op een ‘zo goed mogelijke’ manier beleefd wordt. De vrijwilligers brengen rust en concrete hulp in de zorg die mantelzorgers zelf geven. Zij nemen geen taken van de professionele zorg over, maar bieden daar waar nodig ondersteuning zodat de mantelzorger tijdelijk ontlast wordt.

VPTZ-Noordelijk Noord-Limburg is sinds 1996 actief in de gemeenten Gennep, Bergen, Venray en Horst a.d. Maas. Een groep van ongeveer 40 goed opgeleide vrijwilligers onder leiding van twee coördinatoren biedt hulp voor de stervende mens en zijn familie, doodgewoon door ‘er te zijn’. Dat de VPTZ-Noordelijk NoordLimburg steeds meer bekendheid geniet mag blijken uit het aantal hulpvragen. Stond dit tot 2015 nog op gemiddeld zo’n 40 aanvragen per jaar. Afgelopen jaar is dit aantal verdubbeld en gestegen naar 80 aanvragen.

Wilt U contact zoeken met deze organisatie, dan kan dat op vele manieren maar ook via telefoon 06-55790271 en internet: www.vptznoordlimburg.nl. Voelt u zich geroepen om onze hechte groep vrijwilligers te komen versterken of wilt u nadere informatie neem dan contact met ons op via telefoon 06-55790271 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

terug naar boven