WijkLeerbedrijf Venray: Kleinschalige en laagdrempelige hulp aan kwetsbare inwoners

Sinds februari is het WijkLeerbedrijf in Venray van start gegaan. In het WijkLeerbedrijf Venray volgen deelnemers een opleiding tot Helpende Zorg en Welzijn en lopen ze stage in het WijkLeerbedrijf. Tijdens hun stage bieden zij kleinschalige en laagdrempelige hulp aan kwetsbare inwoners in het centrum van Venray. De werkzaamheden in het WijkLeerbedrijf zijn voornamelijk gericht op huishoudelijke zorg, ondersteuning, eenvoudige activiteiten en omgang met bewoners die hulp nodig hebben. Het WijkLeerbedrijf levert geen zorg en geen hulpof ondersteuning, die voor een indicatie vanuit de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) of de zorgverzekering in aanmerking komt.

Kunt u niet alles meer zelf doen, maar u komt niet in aanmerking voor geïndiceerde zorg? Dan kunnen de deelnemers van het WijkLeerbedrijf u helpen met een aantal werkzaamheden. U krijgt extra hulp en onze deelnemers doen ervaring op in de praktijk. Belangrijk om te weten: al onze hulp en ondersteuning bieden we aan in de vorm van een stage.

Het WijkLeerbedrijf kan onder andere helpen bij:
1. Ondersteunen van huishoudelijke werkzaamheden
Deelnemers van het WijkLeerbedrijf kunnen ondersteunen bij lichte en aanvullende huishoudelijke werkzaamheden.
2. Begeleiden van personen
Deelnemers van het WijkLeerbedrijf begeleiden (oudere) inwoners die zich beperkt kunnen bewegen, bij bijvoorbeeld een wandeling met rollator of rolstoel of een fietstocht. Zo kunt u samen met de deelnemer boodschappen doen, de stad in gaan, naar de bibliotheek of een museum in Venray bezoeken. Ook samen wandelen om een huisdier uit te laten hoort hierbij.
3. Organiseren en uitvoeren van betekenisvolle activiteiten
Deelnemers werken mee aan activiteiten in het centrum van Venray, zoals het ondersteunen bij activiteiten als bloemschikken, samen kaarten maken, het organiseren van een sinterklaasactiviteit en de kerstmarkt, carnaval vieren of het verzorgen van een high tea voor bewoners. Daarnaast kan een deelnemer helpen bij activiteiten in uw eigen woonomgeving die aansluiten bij uw vragen en wensen.

Binnen het WijkLeerbedrijf is er verder sprake van dubbele wederkerigheid: van inwoners die informele hulp ontvangen vragen we, voor zover dat mogelijk is, iets terug te doen voor onze deelnemers.

De coördinatoren Jolanda Barents en Marja Smits van het WijkLeerbedrijf ondersteunen de deelnemers en gaan mee naar hun cliënten. Verder blijft de vaste docent vanuit de onderwijsinstelling betrokken bij de voortgang en beoordeling van de beroepspraktijkvorming.

Heeft u interesse in ondersteuning voor uzelf of voor een bekende? Neem dan contact op met één van de coördinatoren via 06-21123754 (Jolanda) / 06-11752176 (Marja) of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bezoekadres:
WijkLeerbedrijf Venray
Hoenderstraat 10-12
5801 CK Venray

Het WijkLeerbedrijf is een samenwerking tussen Venrayse zorg- en welzijnsorganisaties samen met de regionale onderwijsinstelling Gilde Opleidingen en de gemeente Venray. 

terug naar boven