Paleo: Het nieuwste of het oudste dieet?

Paleo eten is sterk in opkomst. Maar wat is paleovoeding? Is het (weer) een nieuw dieet of is het een eetpatroon uit de oude doos?

Wat is Paleo?
Paleovoeding is gebaseerd op de levenswijze van de oermens. Paleo is afkomstig van paleolitisch, het tijdperk waarin onze verre voorouders die Paleo aten leefden, tiendduizenden jaren geleden. Paleo (oerdieet) is de manier van eten waar onze genen op aan zijn gepast. De oermens leefde in een goede gezondheid. Hij had veel energie, was erg atletisch en scharrelde zijn kostje uit de natuur bij elkaar. De oermens werd niet oud maar dat had vooral te maken met de gevaren van toen.

De basis van het Paleo voedingspatroon bestaat uit groenten, vis, vlees, eieren, fruit, noten en zaden. Deze voeding bevat veel voedingsstoffen. Ons Westers voedingspatroon bevat vaak veel calorieën en weinig voedingsstoffen. 10.000 jaar geleden ontdekten we de landbouw, we veranderden van jagers/verzamelaars in boeren en gingen anders eten. We gingen een voeding gebruiken die meer granen, melk, suikers, E-nummers en chemische toevoegingen bevatte. Het probleem echter was dat onze genen zich niet zo snel aan konden passen. Ons lichaam kon al die veranderingen niet bijhouden. Wanneer ons lichaam voeding binnenkrijgt die het niet goed kan verteren, slaat het immuunsysteem op hol. Er ontstaan ontstekingsreacties. Ook andere lichaamssystemen raken in de war en gaan minder goed functioneren. Met als gevolg dikker worden en minder energie hebben. Op termijn leidt dit tot de ontwikkeling van welvaartsziekten zoals suikerziekte, hart-, en vaatziekten, depressie, overgewicht, en chronische vermoeidheid. Ook zorgt een verkeerde voeding ervoor dat je je niet optimaal voelt. Moe zijn, om de paar uur iets moeten eten om niet in een dip te raken. Vaak krijgt de leeftijd of het hebben van stress de schuld. Maar in veel gevallen heeft voeding een grote invloed op hoe we ons voelen. Voeding beïnvloedt ons functioneren, energieniveau en welbevinden.

Of iemand een welvaartsziekte ontwikkelt is van meerdere factoren afhankelijk. Er kan een erfelijke aanleg zijn. Dat betekent echter niet dat je deze ziekte dan ook WERKELIJK krijgt. Een goede voeding, ontspanning en voldoende beweging is in staat om onze genen ‘uit’ te zetten als het gaat om het ontwikkelen van deze ziekten. Het maakt de kans op het krijgen ervan stukken kleiner. Bij een paleovoeding gaat het lichaam over van een suikerverbranding naar een vetverbranding. Dit zorgt voor meer energie en een kleinere kans op de ontwikkeling van welvaartsziekten. De richtlijnen voor deze voeding zijn in een modern jasje gegoten. Ze zijn vertaald in recepten die passen bij deze tijd zodat het vol te houden is.

Het paleodieet lijkt dus het zoveelste nieuwe dieet. In feite is het een voeding waar ons lichaam van oudsher prima mee overweg kan.

Petra Kersten 

terug naar boven