Hatsjoe!!

Mijn naam is Karlijn Hegger, verpleegkundig specialist in huisartsenpraktijk Antoniusveld. Ik behandel net als de huisarts mensen met onder andere klachten van de luchtwegen, gewrichten, huid en ogen.

Momenteel komen er vooral mensen met verkoudheid of griepklachten op mijn spreekuur, want de winter brengt virussen met zich mee. Iedereen weet wat een zodanig klein beestje kan veroorzaken: snotteren, hoesten, oorpijn, koorts, pijn in de bijholten, maar vooral vervelend zijn de gebroken nachten en het tekort aan energie op het werk of school daardoor.

Deze gewone verkoudheid of bijholteontsteking duurt helaas gemiddeld 2 tot 6 weken! Het lichaam heeft deze tijd namelijk nodig om weerstand op te bouwen en vervolgens te herstellen van de irritatie aan de slijmvliezen, veroorzaakt door het virus. Door deze irritatie gaan de slijmvliezen zwellen en slijm produceren, vandaar dat je een loopneus én een verstopte neus kunt hebben. Slijmvliezen zitten onder andere in je keel, neus, ogen en oren, en staan allemaal in verbinding met elkaar. Hierdoor kan het virus er lekker ‘rondwandelen’, met als resultaat dat je in het begin van de verkoudheid bijvoorbeeld last hebt van keelpijn en later vooral hoestklachten. Erg vervelend allemaal.

Wat doe je daar dan aan? De meesten gaan naar oma, de drogist of apotheek en vragen advies over neusspray, hoestdrank, keelpastilles, kamille, pijnstillers etc. Al deze middelen zijn bedoeld om de symptomen te verminderen, maar het is uiteindelijk het lichaam zelf wat het virus de baas wordt waardoor je hersteld.

Wat kan ik, de doktersassistente of de huisarts dan voor u betekenen als ‘het allemaal vanzelf over moet gaan’? Wij kunnen beoordelen of de klachten die u hebt inderdaad bij een gewone verkoudheid horen. Zonodig kunnen wij u adviseren in het gebruik van bovenstaande middelen om de tijd die u moet ‘uitzitten’ zo aangenaam mogelijk te maken. Kijk ook eens op thuisarts.nl voor informatie en adviezen over verkoudheid en andere ziektes.

Gezondheid!

terug naar boven