Maakt light licht(er)?

We worden overspoeld met “gezonde” en “light” producten.

Voedingsmiddelenconcerns spelen handig in op vragen uit de markt. Waar vraag is, zorgen zij voor aanbod. Er worden veel “gezonde”of “light” producten ontwikkeld. Maar niet alle “gezonde “of “light” producten zijn even goed voor ons. Toch zijn we als consument vaak erg gevoelig voor de reclame en marketing waarmee deze producten aan de man worden gebracht. Wat betekent “light”? Wanneer mag deze term op de verpakking staan? Hoe kunnen we slogans op verpakkingen juist beoordelen?

De term “light”is een voedingsclaim en mag niet zomaar worden gebruikt. Wanneer er “light” op de verpakking staat dan bevat het voedingsmiddel 30% minder kcal/energie, vet of suiker ten opzichte van het gewone artikel. Light betekend dus niet altijd dat er minder kcal/energie in zit of veel gezonder is. Vaak komt er iets anders in de plaats voor datgene wat er uit is gehaald. Dat kan iets zijn wat misschien wel even slecht is!! De fabrikant zet vaak een aantrekkelijke slogan in grote letters op het voedingsmiddel. Dit hoeft geen relevante uitspraak te zijn. Wanneer er bijvoorbeeld op de verpakking staat: bevat vitamine C, dan klinkt dat heel erg gezond. Maar…… om hoeveel vitamine C gaat het? Veel slogans op de verpakking zijn door de fabrikant bedacht om extra te verkopen.  Op bijna ieder verpakt voedingsmiddel staat een lijstje met ingrediënten. De volgorde van ingrediënten is belangrijk. Als eerste staat het ingrediënt wat er het meeste inzit en als laatste het ingrediënt wat er het minst in is verwerkt.

Bij zoete “light” producten, zoals frisdrank, jam en snoep is de suiker vervangen door zoetstoffen. (onder andere aspartaam, cyclamaat, stevia, saccharine). Zoetstoffen zijn onder te verdelen in zoetstoffen die kcal/energie leveren (eindigen vaak op –ol) en zoetstoffen die geen kcal/energie leveren. Zoetstoffen zijn synthetische stoffen die lichaamsvreemd zijn. De visie vanuit de natuurgeneeskunde is dat zowel zoetstoffen als suiker zorgen voor stijging van het gewicht. Het lichaam reageert hormonaal gezien op eenzelfde manier op zoetstoffen als op suiker. Synthetische zoetstoffen tasten daarbij de lever, de hersenen en het zenuwstelsel aan. Daarbij zorgen zoetstoffen er vaak voor dat we meer gaan eten omdat ze het hongergevoel opwekken. Ze tasten het vermogen van de hersenen aan om precies vast te stellen hoeveel we eten. Onze hersenen kunnen niet meer goed beoordelen of er genoeg is gegeten. Een zo natuurlijk mogelijke voeding met zo min mogelijk toevoegingen is vaak de beste keus.

Petra Kersten
Diëtist/Orthomoleculair therapeut

www.petrakersten.com

terug naar boven