VieCuri nodigt u van harte uit 12 februari informatieavond Orthopedie in Venray

Al jarenlang komen er jaarlijks meer dan 12.000 mensen in VieCuri naar een van de spreekuren van de Orthopedisch Chirurgen. Een groot deel van deze patiëntengroep bestaat uit mensen die last hebben aan hun knie of heup. Deze groep wordt steeds groter doordat mensen op oudere leeftijd tegenwoordig langer actiever blijven. Reden voor VieCuri om op 12 februari een symposium te organiseren waarin de orthopeden uitgebreid informatie geven over hun vakgebied.

Gemiddeld genomen bestaat de patiëntengroep met heup- en knieklachten uit mensen die 65 jaar of ouder zijn. Slechts vijf procent van deze patiëntengroep valt buiten deze leeftijdsgroep. Heup- en knieklachten kunnen dan ook geoormerkt worden als ‘ouderdomskwaal’. Slijtage is meestal de oorzaak van een slechte knie of heup en komt voort uit een vorm van artrose. Iedereen kan het krijgen, er bestaan geen preventieve maatregelen.

Knie- of heupoperatie
Jaarlijks verrichten de orthopeden in VieCuri ruim 700 knie- en heupoperaties. De wachttijd voor een operatie bedraagt tussen de vier en acht weken. De meeste operaties en opnamen vinden plaats op de ziekenhuislocatie in Venray. Mensen met een hoger risico op complicaties tijdens de operatie, bijvoorbeeld patiënten met hart- of longfalen, worden in Venlo geopereerd. De ziekenhuislocatie in Venlo is namelijk volledig toegerust op complexe situaties en gecompliceerde ingrepen.

Prothese
Met een nieuwe heup of knie kan iemand gemiddeld genomen toch zeker vijftien jaar vooruit. Helaas zijn complicaties nooit helemaal uit te sluiten. Bij een tot twee procent treedt een infectie op. Ook kan het zijn dat een prothese niet optimaal zit. Een aantal jaar geleden werden er in Nederland veel metaal-op-metaal heupprotheses ingebracht. Veel mensen hebben hier vragen over. Deze protheses waren kwalitatief niet goed en in vele gevallen was het noodzakelijk om de prothese snel te vervangen. In VieCuri zijn deze protheses niet ingebracht.

Revalidatie
In Venray heeft VieCuri een bijzonder zorgprogramma 'Loop 4' waarin vier patiënten die een heup- of knieprothese krijgen, gezamenlijk het revalidatietraject doorlopen. De patiënten worden op dezelfde dag geopereerd, revalideren na de operatie gezamenlijk en verlaten na vier dagen gelijktijdig het ziekenhuis. De patiënten kunnen elkaar bij de revalidatie gedurende de opname, steunen en aanmoedigen. De resultaten laten zien dat patiënten hierdoor veel sneller op de been zijn. Ondanks dat de duur van het verblijf in het ziekenhuis de afgelopen jaren steeds korter geworden is, duurt het uiteindelijke herstel niet langer dan vroeger. Gemiddeld duurt het een half tot drie kwart jaar.

Symposium Orthopedie bij heup, knie, pols, rug en hand
Graag nodigt VieCuri u uit voor het symposium Orthopedie met als thema’s heup- en knieklachten en aandoeningen aan de rug, pols en hand. De orthopeden van VieCuri vertellen u uitgebreid over hun vakgebied en er is alle ruimte om uw vragen te stellen.

De bijeenkomst is op woensdag 12 februari op locatie Venray, Merseloseweg 130. De aanvang is 19.00 uur. Vriendelijk verzoek om u vooraf aan te melden want het aantal personen dat kan deelnemen is beperkt. Voor meer informatie of om aan te melden kunt u terecht op de website www.viecuri.nl/symposium of u kunt contact opnemen met de orthopedieconsulenten op telefoonnummer (0478) 522 803.

terug naar boven