Heeft uw kind een steuntje in de rug nodig?

Speltherapie Venray en Praktijk Flore begeleiden kinderen van 4 tot 18 jaar die een hulpvraag hebben. Sinds een jaar zijn wij gevestigd in Medisch Centrum De Wieënhof.

Als een kind niet lekker in zijn vel zit, merk je dat als ouder al snel. Sommige kinderen kunnen zich moeilijk uiten of vinden het lastig om te praten over wat hen bezighoudt. Een kind kan plotseling heel boos reageren, zich terugtrekken, gaan pesten of gepest worden, of klaagt vaker over buikpijn of hoofdpijn. Soms is de oorzaak niet aanwijsbaar, soms wel, bijvoorbeeld na een scheiding of overlijden. De speltherapeut of beeldend therapeut kan dan uitkomst bieden.

Volwassenen uiten gevoelens en verwerken gebeurtenissen door erover te praten. Een kind laat meer zien in spel en beeld; de kracht is dat een kind dan niet per se hoeft te praten.

Uit de praktijk van de speltherapeut
Jim krijgt op school vaak straf, omdat hij steeds ruzie maakt. Hij is een kwetsbare jongen, die zich snel tekort gedaan voelt en dan driftig wordt. In de spelkamer wil hij vechten. ‘Kom, we gaan zwaarden!’ roept Jim. Hij slaat hard met zijn zwaard op een matras en schreeuwt. Zo laat hij iedere week zien en horen hoe sterk hij is. Op een dag gaat hij een stapje verder en durft zonder krachtpatserij de baas te spelen. Als Jim met de therapeute speelt dat ze aan het eten zijn, zegt hij streng: ‘Jij krijgt niks.’ In het spel voelt Jim zijn eigen kracht steeds beter, waardoor hij meer controle over zijn frustraties krijgt. Zijn driftbuien nemen af.

Uit de praktijk van de beeldend therapeut
Rinske heeft plotseling haar vader verloren. Ze blijft achter met moeder en broertje. Moeder merkt op dat Rinske met niemand over haar vader wil praten, dat blijkt te pijnlijk. Bij de beeldend therapeut werkt Rinske met onder andere klei, hout en verf. In haar werkstukken kan ze haar gevoelens kwijt en hoeft ze niet te praten. Eenmaal op haar gemak , komen de verhalen over haar vader als vanzelf en blijkt dat Rinske hem nog heel veel wil vertellen. Samen maken we een brievenbus van hout die we bij het graf plaatsen en waar Rinske brieven post aan haar vader. Na een tijdje wordt het minder beladen om over vader te praten en begint Rinske haar gevoelens steeds meer te delen.

Wilt u meer weten? Neem contact op met Ingrid van den Akker (tel. 06-20229932) of Anke Spee (tel. 06-33106800). Zie ook www.praktijkflore.nl en www.speltherapievenray.nl

terug naar boven