De 10 vragen aan...Ben Aerts

BIOGRAFIE
Naam: Ben Aerts
Geboren: Swolgen
Woonachtig: Venray
Opleiding: Koksopleiding Hamert, Arcen Primaire en voortgezette opleiding kok Eindhoven Specialisatie visbereidingen Zoetermeer Leermeester Diverse workshops en masterclasses

Loopbaan: Ik kook al vanaf mijn 13e. Heb diverse stages doorlopen, vervolgens als leerling gewerkt bij: Luchtepoal Swolgen, Drie Kronen Tegelen, Le Lapin Venlo, Peelpuist Ommel. Als sous-chef, heb ik gewerkt bij de Bovenste Molen Venlo. Als chef-kok bij Rozentuin Kessel, Soestdijk Horst, Oude Lind Horst, Unter den Linden Bryell, Terlago Horst (waarvan 3 nieuw startende zaken mee opgebouwd). Als Creatief-chef Tüschenbroicher Mühle Wegberg en nu dan alweer dik 5 jaar Patron-cuisinier bij Hotel & Brasserie de Zwaan.

1. Waar haal je je culinaire inspiratie vandaan?
Vooral zelf met het keukenteam pionieren en vernieuwen, veel lezen, met name kookboeken, meegaan met trends maar niet te ver doorslaan. Hobbyen noemen we dit bij de Zwaan, de grootste inspiratie is eigenlijk de gast, die verrast wil worden, daarom staan we nooit stil.

2. Wie is jouw culinaire held?
Dit zijn er meerdere, maar vooral chefs die naar eer en geweten koken volgens het Euro-Toques reglement. Er mag dus niet ‘geknord’ worden in de keuken. Enkele namen; Johnnie Boer, Sergio Herman, Jacob Boerema uit Nederland en uit het buitenland Alain Ducasse, David Chang, lekker eigenzinnig en vernieuwend. Uiteraard Paul Bocuse, grondlegger van de nouvelle cuisine, het vernieuwde en verfijnde koken en mede-oprichter van Euro-Toques.

3. Hoe onderscheid jij je van andere chefs?
Dit moest ik aan mijn gasten vragen: de antwoorden waren; vernieuwend, creatief, vers, eerlijk, met lef en smaakvol.

4. Welke trends spreken je momenteel erg aan?
No waste. Dit betekent dat we alles gebruiken van bijvoorbeeld een dier, zodat deze niet voor niets gestorven is, eerlijk en slowfood koken, samenwerken met kleine toeleveranciers waaronder slowfood producenten en streekproducenten.

5. Is er iemand in het bijzonder, waar je voor zou willen koken?
Nee niet iemand bijzonder. Ik beschouw onze gasten allemaal als bijzonder.

6. Heb je het gevoel dat Nederland culinairder wordt?
Ja, de laatste 15 jaar heeft Nederland zich duidelijk op de kaart gezet, de gasten zijn bereisd, dus verwend en als je dan niet voorloopt, sta je stil. En als men dan op de kookclubs op een gegeven moment beter kookt dan in jouw zaak, dat kan natuurlijk niet.

7. Zijn er producten, die je zelf niet lust of eet. En zo ja, werk je daar dan wel of juist niet mee?
Ik lust alleen geen te gare groenten, vooral spruitjes, dus die roerbak ik met bijvoorbeeld een pepertje en cashewnoten.

8. Als je morgen een grote geldprijs zou winnen, zou je dan stoppen met koken als je broodwinning?
Nee, stoppen NOOOIT, het is mijn hobby waar ik mijn beroep van gemaakt heb. Ik zou er wel nog een kok bij willen hebben om nog meer te kunnen experimenteren, vooral op het patisserie vlak.

9. Een kok heeft weinig vrije tijd. Is dat de moeite waard voor je passie?
Jazeker, ik haal veel voldoening uit mijn werk, het is hard werken maar dat is het meer dan dubbel waard, zeker als de gast tevreden naar huis keert.

10. Heb je een gouden tip voor onze lezers?
Geniet van het Bourgondische leven, je leeft maar 1 keer! 

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Culinair
  • Lees 2389 keer
terug naar boven