Joseph H.J. Aldenzee - ‘Hoe zit het met jouw onkostenvergoeding?’ ‘Ga jij voor of tegen Europa stemmen?’

De stempassen voor de Europese verkiezingen liggen alweer in de brievenbus. Amper bekomen van de ellende in Spanje, Portugal en Griekenland zitten we nu met de Oekraïne in onze maag.

Europa heeft hierover een, zoals meestal, weloverwogen politieke beslissing genomen die je als gewone kiezer kunt beschouwen als een prachtig voorbeeld van wel willen maar niet kunnen. Een tandeloze tijger die heel graag wil bijten. Toch vragen bijna alle politieke partijen ons, om voor Europa te stemmen, de voorzitter van de Werkgevers organisatie NCW voorop. Allemaal in het belang van onze welvaart en de BV Nederland.
De PVV is als enige tegen alles wat ook maar in de verste verte met Europa te maken heeft. Maar wat doet dat Europese bureaucratische monster nu eigenlijk voor ons? En met ons bedoel ik niet het bedrijfsleven, maar bedoel ik, wat hebben u en ik er persoonlijk aan? Wij als grensbewoners hier in Venray vinden het super dat we zo even naar Kevelaer kunnen rijden om er te eten, te drinken en zo nodig een schietgebedje achter te laten. Op de terugweg gaan we nog even goedkoop naar de slijterij, gooien voor minder dan € 1,50 per liter onze tank weer vol en crossen zonder aan de grens tegen gehouden te worden weer naar huis. Iedereen weet dat we dit aan de Europese Unie te danken hebben. Veder dan een pitstop in Duitsland en zonder sores door te kunnen rijden tot aan de Spaanse Costa komt het warme ‘gevoel’ voor Europa maar niet op gang. Brussel is te ver weg en de doodgewone sterveling begrijpt er verder niets van. Onze beleving houdt dan ook op bij open grenzen, maar de Unie doet veel meer.
Na de 2e wereldoorlog zijn we in Europa begonnen met de EEG, een club landen die wilde dat de verschrikkingen van de 2e wereldoorlog nooit meer zouden plaatsvinden. Europa heeft dat kunnen volhouden tot aan de burgeroorlog in Joegoslavië en sindsdien rammelt de Unie steeds harder aan de poorten van Oost Europa. Nationale bevoegdheden worden meer en meer overgedragen aan Brussel. Denk aan landbouwwetten en Telecomregels en zelfs hoeveel labeltjes er in China in een kledingstuk worden genaaid heeft de Unie voorgeschreven. Stel je voor dat je jouw bloesje maar op 30 graden mag wassen en de Unie je daarover niet geïnformeerd zou hebben?
Dan zijn de rapen gaar!
De hele logistieke sector heeft dagelijks met de EU te maken. Ook de apotheker kan niet zomaar een pilletje leveren, maar dat geldt voor bijna alle artikelen van een varkenslapje tot een gedroogde krent. Economische belangen en hun onderlinge verstrengeling hebben het beginsel, nooit meer oorlog, volledig ondergesneeuwd. Nu rammelt de EU aan de poort van de Oekraïne en het Rusland van Tsaar Poetin pikt dat niet meer. De economische belangen zijn zo groot dat wij niet eens meer een vuist kunnen maken omdat we aan het energie infuus van deze moderne, democratisch gekozen, Tsaar liggen.

Dat boeit niet.
Wat wel boeit is dat we in deze tijden van crisis een ‘Balkenende’ norm hebben afgesproken die voor onze Kamerleden geldt, maar niet voor de leden van het Europese parlement. De PVV is mordicus tegen Europa maar hun eigen Europese Volksvertegenwoordiger mw. Stassen, een voormalige collega van TVL in Roermond, mag iedere maand buiten haar vaste salaris nog eens € 4200,00 netto aan onkostenvergoeding incasseren. De andere Volksvertegenwoordigers uiteraard ook maar die horen bij het pro- Europa kamp.
We hebben het democratische recht om te stemmen maar waarop, als we er niets van snappen. De PVV noemt Europese volksvertegenwoordigers de ‘Elite’ die vastgeplakt zit aan het pluche.
Maar zeg nou zelf, wie wil er nou niet kleven aan dat pluche, wanneer je alleen al aan onkostenvergoeding meer dan 4 x het minimumloon van de hardwerkende kiezer mag incasseren? Als ik Stassen was, zou ik er nog eens goed over nadenken voordat ik nee zou zeggen tegen Europa.
Als columnist bij ‘Venray Boeit’ haal ik met mijn salaris Maastricht nog niet eens, laat staan Brussel. Maar deze krant is dan ook gratis en u krijgt mij er elke week gratis bij. Toch ga ik stemmen, alleen niet op mijn ex collega. Zakelijk

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Column
  • Lees 1670 keer
terug naar boven