Joseph H.J. Aldenzee - ‘Verjaardagsfeestje, wat moet je ermee?’ ‘Ben jij ook een verjaardag Party Sturmer?’

We hebben er allemaal weleens mee te maken. De vrolijke verjaardagsfeestjes, waar familie en vrienden gepakt en gezakt bij elkaar worden gepropt om het feestvarken luister bij te zetten. Tassen vol bloemen, dozen vol wijn en een handvol Xenos meuk verhoogt de feestvreugde.

De feestvreugde wordt bij binnenkomst van de tiende gast ietwat getemperd als tussen de verschillende gasten de generatiekloof pijnlijk zichtbaar wordt. Heeft de ene helft van de feestgangers gespreksstof handelend over wachtlijsten, pillen en het delen van ziekenhuis ervaringen, komt de andere helft met de waan van de dag op de proppen, over wie koploper wordt in de Eredivisie, wie op zijn mobile het meeste aantal punten kan behalen in een nieuw verslavend gadget spelletje. In de keuken staan de glazen, de kopjes, de drankjes en de hapjes klaar zodat iedereen in deze participatiemaatschappij zichzelf kan bedruipen en daarmee de gastheer als feestvarken enigszins wordt ontlast zodat hij niet constant als lopend koffiezetapparaat zijn gasten hoeft te behagen. Een goed gastheer dient zich in volle overgave aan de ambiance over te geven en keuvelend met zijn gasten de tijd zinvol door te brengen. Tenslotte is het zijn feest waar de gasten voor komen, nietwaar? Maar de oudere generatie denkt daar heel anders over. Op basis van hun jarenlange ervaring dient koffie met gebak voor hun neus te worden gezet wil je voorkomen dat het daags daarna onaangetast in de kliko verdwijnt. In deze tijd van gezond verstand is er buiten een 'smoking section' ingericht, want het is 'not done', om binnen een peuk op te steken. Het stinkt, het is vies en erg lastig voor de niet rokerige jongere generatie maar ook voor de ouderen die met een zuurstoftankje onder hun arm de rookbak niet eens meer op eigen kracht kunnen bestieren. Het wordt helemaal beroerd als de gasten verdeeld over meer dan een vertrek her en der verspreid zitten, waarvan ook nog de helft van de gasten aan de rookbak hangt met de gastheer voorop. Dan wordt het dramatisch als de gastheer niet in staat blijkt te zijn, de gevraagde aandacht over al deze feestzalen inclusief de rookbak te kunnen verdelen.

Dat boeit niet.

De voorafgaande edities van dit verjaardagspartijtje waar ik getuige van heb mogen zijn, werden de gasten alvorens het feest de rug toe te keren, nog even volgestouwd met frites en frikandellen terwijl tijdens dit heugelijk samenzijn de vetcalorieën waren ingeruild voor exotische buitenlandse kaasjes, een assorti gezonde noten en diverse sauzen. Je kon merken dat de nieuwe vriendin van de gastheer duidelijk haar invloed had aangewend om het eetgedrag tijdens de party een andere wending te geven. Maar met een half huis vol Tena Ladies zuurstoftankdragers en rollator gebruikers, heeft deze wending niet bijgedragen aan de verhoging van de feestvreugde. Wat wel heeft bijgedragen aan dit nieuw culinair initiatief was een versneld vertrek van deze oudere generatie. 'Wat een boer niet kent dat vreet ie niet'. Zodoende konden de overgebleven gasten tegen zevenen naar het voetballen kijken met...? Jawel, een bordje op de schoot, rijkelijk gevuld met frites, frikandellen en een bitterballetje. Wel zag ik na het voetballen dat de culinaire hoogstandjes van zijn nieuwe vriendin, inclusief het zelf gebakken aangerukte gebak met slagroom onaangeroerd in versnelde staat van ontbinding door de gastheer in de kliko werd gekieperd. Voor volgend jaar heb ik mij al afgemeld om me geen dag langer aan deze vorm van 'Party Sturmen' te onderwerpen. Dan 'sturm' ik liever naar het St. Jozef kapelletje in de Smakt om de 'Hogere Machten' te smeken mij te ontslaan van deze jaarlijkse lijdensweg zonder enig gezichtsverlies.

  • Beoordeel dit item
    (1 Stem)
  • Gepubliceerd in Column
  • Lees 1703 keer
terug naar boven