Joseph H.J. Aldenzee - Goed kijken is de moeite waard!

Brilletje van de optometrist of van de opticien?

Naast de landelijke ketens zoals HEMA, Kruidvat, Action, Blokker en Wibra valt mijn oog op de ruim aanwezige opticiens in Venray. De landelijke ketens zijn sterk vertegenwoordigt, naast de andere speciaalzaken die worden gerund door zelfstandige Venrayse ondernemers.

Het verkoop offensief in het landelijke brillenlandschap is heftig te noemen. Op alle TV kanalen worden we bestormd met keuze mogelijkheden, wat de zorgverzekeraar voor jou in relatie tot de keuze van een modieuze bril in de brillenwinkel kan betekenen. Het inzetten van ‘celebrities’ van Rock Music tot een gewezen nieuwslezeres om de brildrager vooral naar die specifieke winkel binnen te trekken, wordt niet geschuwd. ‘Hans, dat doen wij anders’ is een gezonde sneer naar de landelijke winkelketen. Een rondje door Venray leert mij dat het assortiment in alle gevallen erg breed is en voor ieder wat wils te krijgen valt. Van een ‘bril – bril’ tot een designbril of zoals u wilt het oude ziekenfondsbrilletje.

Een opticien is opgeleid op MBO niveau 4, terwijl een optometrist een HBO opleiding heeft afgerond van tenminste 4 jaar. Zodoende neemt de optometrist steeds meer taken van huisarts en oogarts over aangaande eerstelijnszorg voor ogen.

Dat boeit niet

Hoog opgeleid personeel lijkt mij dan ook wenselijk indien er meer komt kijken dan een leuk uitziend smoeltje met een brilletje. Een rondje langs alle optiekbedrijven in het Venrayse leert, dat niet elke opticien een optometrist is. Zeker niet bij een aantal landelijke ketens, in tegenstelling tot de zelfstandige ondernemers die wel het predicaat optometrist mogen voeren. ‘Je dient verrekte goede ogen te hebben om door zo’n brilletje van ‘Hans’ te kunnen kijken’ is dan ook de grap onder optometristen. Goedkoop is niet altijd duurkoop maar het lijkt mij raadzaam om een gedegen afweging te maken of u voldoende zicht krijgt bij een opticien of bij de optometrist.

Het zijn tenslotte uw ogen! En de eigen bijdrage van de zorgverzekeraar levert in veel gevallen niet meer op dan een leesbrilletje van de HEMA al doen de advertenties ons anders geloven. Er zijn meer soorten glazen te vinden dan biermerken en als leek is het onbegonnen werk om daar verantwoordt inzicht in te krijgen. Goed kijken is zo mooi, maar het zicht wordt ernstig belemmerd als ik mijn ogen niet goed de kost geef!

Joseph H. J. Aldenzee

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Column
  • Lees 1786 keer
terug naar boven