Joseph H.J. Aldenzee - De aspergestekers komen er weer aan!

De Morele Herijking in een win/win situatie

De eerste Roemenen zijn in Venray en omgeving gespot, nu zij als nieuwe EU burgers ons land mogen aandoen. Ze komen werkend en ondernemend Venray de helpende hand toesteken, omdat de Polen steeds minder bereid zijn dat werk te doen, dat wij allang niet meer willen doen. De Poolse economie is dusdanig booming dat zij terugkeren naar huis.

In de krant lezen we weinig over de Roemenen, behalve als zij een museum hebben leeggeroofd, vrouwen achter de ramen exploiteren of een auto hebben gestolen. Ik mag er graag komen en reis dan ook tenminste 4 maal per jaar naar Roemenië en eenmaal daar de cultuur en mentaliteit te hebben mogen opsnuiven, verdwijnen vanzelf alle vooroordelen. Onbekend is onbemind.

Dat boeit niet.

Import van vreemde mensen doet meestal heel wat stof opwaaien. We zijn een tolerant volkje dat graag de kat uit de boom kijkt en volgen deze nieuwkomers met argusogen. En dan blijkt, dat het in de regel weer zoveel meevalt, dat we er na een paar maanden niet meer van opkijken. Het CBS voorspelt een toestroom van 20.000 mensen en verzoeken de regering lering te trekken uit de tekortkomingen die zijn gemaakt bij de instroom van Turken, Marokkanen en Spanjaarden die in de jaren ’60 de shit kwamen opruimen die nu voor de Roemenen klaar ligt. Meer dan 4100 Nederlandse bedrijven zijn in Roemenie gevestigd waaronder ook een paar Venrayse. Even snuffelen bij die bedrijven zijn zij vol of over de arbeidsmoraal, inzet en flexibiliteit. Met een salaris van amper € 300,-- in eigen land komen zij voor het Nederlands minimum loon, dat vier maal hoger ligt, in onze kassen de tomaten van de trossen rukken en het ‘witte goud’, van de velden steken, omdat er bijna geen Nederlander meer te porren valt om voor dag en dauw deze lekkernij uit de grond te steken.

De overheid propageert: ‘De participatiemaatschappij’. Meedoen is het motto! Liefst tot je 67e jaar, maar liever niet in de kas of op het aspergeveld. Wij zijn na de oorlog bevrijdt door de kapitalisten en de Roemenen door de communisten. Zonder verstand van politiek te hebben, kunnen we vaststellen dat aan elke ideologie wat mankeert. Zeker als we het hebben over solidariteit in het grote Europa. Wij plukken nog dagelijks de vruchten van onze vorm van staatsinrichting maar liever geen tomaten en asperges meer. Dat laten we liever over aan de Polen en straks aan de Roemenen en Bulgaren. Daar zijn wij als ‘democratisch rechtvaardige kapitalisten’ slim genoeg voor.

Morele herijking is een duur woord voor: ‘Harder werken voor minder centen.’ En die harde werkers heten wij van harte welkom en nemen de ongemakken op de koop toe. Nederland uitzendland, met het Venrayse Otto Workforce als marktleider voorop, die niet alleen heel veel mensen werk verschaft, maar ook voor een deel de lokale economie draaiende houdt. Een bedrijf dat naar goed koopmansgebruik haar maatschappelijke verantwoordelijk neemt, de mensen opleidt, fatsoenlijke huisvesting verschaft en zich netjes aan de regels houdt. En daar heeft iedereen baat bij! Ook de slijterij!

Joseph H. J. Aldenzee

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Column
  • Lees 2530 keer
terug naar boven