Jip en Janneke!

Sinds een aantal maanden heeft de aandachtsspanne van mijn dochter zich uitgebreid van Dikkie Dik naar Jip en Janneke. Dat verheugt me zeer, want hoe leuk ik de avonturen van die dikke rode kater ook vind, ik kon ze inmiddels dromen.

En ik niet alleen, maar mijn dochter zelf ook! Leuk om dan af en toe expres een totaal ander verhaal bij de plaatjes op te hangen, ik houd haar graag scherp.

Ik denk dat er weinig Nederlanders zijn die niet met Jip en Janneke zijn opgegroeid, het blijft een fantastisch aansprekend concept. De herkenbare avonturen die de peuters doormaken zijn vaak meteen terug te brengen naar de dagelijkse ervaringen van mijn eigen meisje. Van een ritje in de draaimolen tot de gereserveerde houding richting de kapper, van een splinter in je vinger tot het geweldige fenomeen van een roltrap! Annie MG Schmidt schrijft elk verhaaltje direct vanuit de belevingswereld van diezelfde peuter. Het knappe daarbij is dat niet alleen de verhalen zelf zich in die belevingswereld afspelen, maar dat het taalgebruik hier ook nog eens naadloos bij aansluit. Geen ingewikkelde zinsconstructies, maar straight-to-the-point! De tekeningen van Fiep Westendorp verbeelden tenslotte precies de kern uit ieder verhaaltje. Genieten!

De term ‘Jip-en-Janneke-taal’ kende in 2002 ineens een vlucht toen voormalig VVD-lijsttrekker Dijkstal hiermee de boer op ging. Hij predikte dat politici begrijpelijke taal moesten gebruiken naar hun kiezers, waarna sluwe politieke tegenstanders deze term misbruikten door te stellen dat hij zijn kiezers blijkbaar niet als volwaardige volwassenen inschatte. Afgelopen vrijdag was ik aanwezig bij het eerste Kinderdebat in de raadszaal in Venray. Op initiatief van de SPOVenray en D66 Venray kwamen zo’n 100 afgevaardigde leerlingen van 20 verschillende basisscholen uit onze gemeente samen om de lokale politieke partijen aan de tand te voelen. Een fantastisch initiatief, waarvan ik hoop dat dit een jaarlijks terugkerend evenement wordt! Waardevol voor de betrokken kinderen die met eigen ogen kunnen zien hoe lokale politiek werkt, maar minstens ook zo waardevol voor de politieke vertegenwoordigers. Zij werden namelijk deze middag gedwongen om de vertaalslag te maken naar hun toekomstige kiezers (of misschien wel collega’s) van 11 en 12 jaar.

Het was prachtig om te zien hoe verschillend de Venrayse politieke vertegenwoordigers hiermee omgingen en dit kwam ook meteen tot uiting in de uitslag van de aansluitende kinderverkiezingen. Een klinkklare overwinning voor Ingeborg de Barbanson (VVD-26%) en Daan Janssen (D66-23%) en een vernietigend oordeel voor Ike Busser (Samenwerking Venray-2%) en Cees de Vocht (inVENtief-0%). Luisteren naar wat kinderen écht te melden hebben en wat zij écht verlangen van de gemeente was blijkbaar een kunst die door de een beter werd verstaan dan door de ander. Ik heb genoten van de Jip-en-Janneke-taal waarmee Ingeborg en Daan de kinderen te woord stonden en van de praktische oplossingen die ze pardoes voorschotelden aan de kinderen. Het is jammer dat deze kinderen pas over twee raadsperiodes hun stem mogen laten horen! Ik kijk de komende 4 jaar uit naar wat meer Jip en Janneke in de raad.

JAN

  • Beoordeel dit item
    (1 Stem)
  • Gepubliceerd in Column
  • Lees 1997 keer
terug naar boven