Logo
Print deze pagina

Welkom!

Welkom, lieve Soof! Welkom in een wereld die echte vrijheid kent. Jouw wereld, moet ik daar dan wel bij vertellen. Want wat heb je een geluk dat je in alle vrijheid in Nederland geboren bent.

Op de derde avond van jouw aardse bestaan brak namelijk de pleuris uit op nog geen 3,5uur vliegen hiervandaan, waar vrijheid echt geen vanzelfsprekendheid is. Apart voor een land dat zich nog geen 100 jaar geleden aan een Sultan ontworstelde en waar Atatürk in 1922 zorgde voor de oprichting van de seculiere, democratische republiek Turkije. Het leger probeerde daar door middel van een coup de democratisch gekozen dictator aan de kant te zetten. Het mislukte jammerlijk en als reactie ontsloeg diezelfde man binnen een dag 3000 rechters in zijn land. De bewakers van de vrijheid van iedereen. Niet op grond van politiek, maar op grond van de wet. Wat deze man betreft gaat vrijheid voor de één namelijk hand in hand met vrijheidsbeperking van de ander. Knoop in je oren, lieve Soof, dat vrijheid nooit alleen draait om jezelf, of slechts om de vrijheid van de meerderheid. Het gaat net zozeer om het gunnen van vrijheid aan de ander. Volgens mij is vrijheid dan niet zo ingewikkeld.

Welkom, lieve Soof! Welkom in een wereld die streeft naar gelijkheid. Ik snap dat dit niet altijd zichtbaar is. Ook jij had dit krap 24 uur na je geboorte al door toen op de helling van de Mont Ventoux een graatmagere geletruidrager galoppeerde als een galante gazelle. Van zijn fiets afgedonderd door overmacht, net als toen onze eigen Johnny Hoogerland in 2011 het prikkeldraad in werd gedonderd. Het verschil is dat de kampioen de hand boven het hoofd gehouden werd en de nobody werd vergeten en genegeerd. Gelijke monniken, gelijke kappen geldt lang niet altijd. Gelijkheid is volgens mij dan ook eerder een nobel streven dan een recht. Bovendien is er niets zo oneerlijk dan ongelijke mensen gelijk te willen behandelen, vandaar ook de nuance in artikel 1 van de grondwet die zo belangrijk is: Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Streef medemenselijkheid en empathie na, lieve Soof, en probeer vooroordelen en vooringenomenheid af te houden. Volgens mij is gelijkheid dan niet zo ingewikkeld.

Welkom, lieve Soof! Welkom in een wereld die het zou moeten hebben van broederschap. Je zou het niet altijd zeggen, dat geef ik eerlijk toe. Vlak nadat jij voor het eerst thuis je wieg in dook, ontnam 1200 kilometer verderop één enkele idioot 84 onschuldigen het leven in een prachtige Franse stad. Met een gehuurde vrachtwagen schreef hij in 2,5 kilometer een van de grootste massamoorden van Europa op zijn naam. Mannen, vrouwen en kinderen van allerlei nationaliteiten en gezindten vonden de dood op de dag dat juist Liberté, Egalité en Fraternité worden gevierd. Een idioot die er een idiote interpretatie van een vreedzame religie op na houdt. Een idiote interpretatie die door een nog idiotere mogendheid in Syrië en Irak wordt gepreekt en verspreid. Een paar idioten die proberen een wig te drijven in onze westerse wereld. Niet voor niks kiezen ze daarvoor weer Frankrijk uit. Het smeulende vuurtje van de één tegen de ander begint daar steeds meer vlam te vatten. Terwijl dat helemaal niet bestaat, lieve Soof: De één tegen de ander. Hoe vaak mensen je dat ook willen doen geloven, trap niet in de populistische trucjes van polariserende popiejopies. Blijf altijd zelf nadenken en zoek overeenstemming en richt je op datgene wat bindt, liever dan op datgene dat breekt. Volgens mij is broederschap dan niet zo ingewikkeld.

Vrijheid, gelijkheid en broederschap, lieve Soof. Waarden die het waard zijn om voor te leven en wanneer het erom gaat zelfs om voor te sterven. Vele miljoenen voor ons hebben dat dan ook gedaan, duizenden doen het nog dagelijks. Geleefd en uiteindelijk gestorven voor datgene wat wij al hebben. Geluk zit hem er in hoe je die tussenliggende tijd verder zelf invult. Geniet, lach, heb lief en doe dat met grote regelmaat ook samen. Welkom!

JAN

twitter
@janvandeven81

De komende 6 weken houd ik me intensief bezig met het welkom heten van mijn spiksplinternieuwe dochter en laad ik mijn columnbatterij opnieuw op. Tot in september! 

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Column
  • Lees 3103 keer
Ontwikkeld door Intoappsnwebs | Venray boeit! © 2020