Joseph H.J. Aldenzee - Hoe veilig is het in Venray?

Veilig voelen of veilig zijn?

Met mijn lengte van amper 1.67 meter, is het moeilijk om boven het maaiveld uit te steken. Ik heet dan ook geen Poetin - net zo groot als ik - die er een Politiestaat op nahoudt. Ik dien mij, wil ik niet in de massa onder de voet te worden gelopen, te onderscheiden van de massa.

Of het risico te lopen, dat als ik mijn kop boven het maaiveld laat uitsteken, die wordt afgehakt. Nederlanders zijn nu eenmaal de grootste mensen van de wereld en dat is ingezet toen de regering in de jaren ’70 besloot om melk als de ‘witte motor’ te propageren om daarmee de enorme melkplas binnen de EU aan de man en vooral de vrouw te brengen.

Venraynaren volgden op de voet ‘De koeien van Van Dijk’ die op onverklaarbare wijze massaal het loodje legden. Als je de Keuringsdienst van Waren mag geloven is er nog steeds veel mis met onze veiligheid.

Dat boeit niet.

Veiligheid is een ruim begrip. We zitten allang niet meer ‘veilig’ in het ziekenfonds, hebben geen ‘veilige’ baan meer tot aan ons pensioen en bij telebankieren is de veiligheid niet in alle gevallen gegarandeerd. De virtuele boeven liggen constant op de loer. ‘Pinnen ja graag’, lees je net zo vaak als de waarschuwingsborden ‘Buit eruit’ op de ruim voorhanden zijnde parkeerplaatsen. En als er dan een ongenode gast het alarm van mijn auto laat afgaan is er geen omstander te vinden die daar van opkijkt.

Inbraken, diefstallen en gewelddelicten zijn in het Venrayse behoorlijk afgenomen en Venray steekt dan ook boven het maaiveld uit wat deze afname betreft. Ook het aantal spoedopnamen van jonge comazuipers is aan het minderen, net zo goed als het aantal verkeersslachtoffers. Zijn we met z’n allen braver geworden? Of hebben we de centen niet meer? Of speelt de vergijzing parten?

Het gevoel veilig in Venray te zijn wordt steeds groter, al zal mijn buurman, waarvan net zijn is auto gestolen, daar anders over denken. Je veilig voelen is een ander gevoel dan veilig zijn. Maar het voelt zo lekker als je een veilig heenkomen hebt, in je eigen straat, je eigen dorp, je eigen wijk, in je eigen huis, in je eigen vertrouwde omgeving.

Dat is pas een veilig gevoel! Venray voelt als thuiskomen. Dan vervalt de reden om het maaiveld op te zoeken. Waarom zou je er ook bovenuit willen steken?

Koppen rollen er al genoeg!

Joseph H. J. Aldenzee

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Column
  • Lees 1884 keer
terug naar boven