Turkijedeal..

De afgelopen dagen was de deal die de EU gemaakt heeft met Turkije ten aanzien van de vluchtelingenstroom veel in het nieuws. De vlag werd gehesen, de deal werkte en de Europese bureaucraten sloegen elkaar op de schouders. ‘Vluchtelingendeal werpt vruchten af; instroom Syriërs nagenoeg gestopt’, kopte de Volkskrant. Met onze premier Rutte als een van de hoofdonderhandelaars en kwartetmaatje Samsom als oorspronkelijk architect heeft de Turkijedeal een flinke Haagse stempel. Maar of het ze een nobelprijs op gaat leveren…

janvandevenWat totaal ontbreekt in die hele Turkijedeal is medemenselijkheid. Onze teflonpremier heeft het constant over het ‘om zeep brengen van het businessmodel’ van de illegale bootjesverhuurders. Zijn handlanger Zijlstra maakt zich in de Tweede Kamer doorgaans drukker om borst vergrotingen en gebitscorrecties, dan het bieden van een veilige plek voor mensen die vluchten voor oorlogsgeweld. Turkije staat officieel op de lijst van Veilige Landen, maar vraag dat nog maar eens na aan Ebru Umar. De afgelopen weken kwam aan het licht dat Syrische kinderen werkzaam zijn in louche Turkse fabrieken. Gevluchte inwoners uit Aleppo worden als ze geluk hebben bij de grens met Turkije teruggestuurd. Hebben ze pech dan wordt vanuit dat Veilige Land het vuur geopend en met scherp geschoten.

De EU en ons kabinet bouwen een feestje omdat we mensen die vrezen voor hun veiligheid en vluchten voor hun leven buiten ons Europese paradijs weten te houden. Dat ze als ratten gevangen zitten tussen Assad, Erdogan en IS, vergeten we gemakshalve. Beschamend! Wat het echte probleem is binnen het asielsysteem in Nederland en Europa speelt zich dagelijks op microniveau af in en rond mijn klaslokaal. Niet de instroom van Syriërs, Irakezen, Afghanen en Eritreeërs zorgt voor een probleem, maar vooral twee andere zaken.

Ten eerste de toenemende hoeveelheid aan asielzoekers die niet afkomstig zijn uit een oorlogsgebied. Sinds het begin van dit schooljaar neemt het percentage kinderen uit met name de Balkanlanden toe. Begrijp me niet verkeerd: Ik gun ook hen alle kansen om iets te maken van hun leven, maar de kans dat zij daadwerkelijk in Nederland mogen blijven is vaak nihil. Ondertussen wonen, leven en leren zij wel maandenlang op de AZC’s en de scholen, zonder vaak maar enig perspectief op een langer verblijf.

Als tweede een schets van een Europese asieltekortkoming. Regelmatig kom ik kinderen tegen die elders in Europa al de procedure hebben doorlopen en daar geen verblijfstatus gekregen hebben. Ze spreken een mondje Duits of Frans omdat ze daar ook al op school hebben gezeten. De helft van de asielzoekers die uitgezet wordt verdwijnt. Soms in de illegaliteit, maar vaker naar een ander Europees land. Met Onbekende Bestemming: MOB. Zo ontstaat een hedendaags nomadenvolk dat liever de Europese asielcentra afstruint dan met weinig perspectief in de armste contreien van Europa verblijft. Nog begrijpelijk ook.

We moeten onderkennen dat het asielsysteem alleen op Europees niveau goed te regelen valt. Ons dus niet verder terugtrekken achter onze landsgrenzen, maar verdere samenwerking en afstemming juist óver deze landsgrenzen heen. Pas dan krijgen we grip op de verschillende migratiegolven. Pas dan kan de medemenselijkheid weer terugkeren in Europa en hoeven we mensen die vluchten voor hun leven niet meer aan de grenzen te laten staan.

JAN

twitter
@janvandeven81

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Column
  • Lees 1429 keer
terug naar boven