‘Blij dat ik nog rij!’ Hoe zit het met jouw ergernissen?

Al meer dan 2000 jaar bouwen wij aan onze wegen. Die meneer met dat enge snorretje uit Duitsland heeft ons in het grijze verleden zelfs de autoweg nagelaten, waar hij toen met zijn ‘pantzer ’ en wij nu met ons lease bakje of Company Car snel van A naar B kunnen rijden. De oude provinciale wegen en vooral die wegen die binnen de kernen liggen, zijn ze al 15 jaar mee bezig om deze systematisch af te breken. Alles onder het mom van de verkeersveiligheid dat in het vakjargon ‘verkeer remmende maatregelen’ heet.

joseph aldenzeeDe ene drempel na de andere wordt uit de grond gestampt waar je, mocht je harder rijden dan 15 km per uur en de gordel niet is vastgeklikt, uit je cabrio met open dak richting de hemelpoort wordt gekatapulteerd. De weggebruiker roept dit onheil over zichzelf af. Ze eisen snelheidscontroles omdat er hard tussen de drempels gereden wordt. Maar wanneer je dan 5 x per dag over dezelfde straat crost en een paar dagen later 5 prenten per dag op je deurmat vallen, denken we daar ineens heel anders over. Ook de deskundigen die achter een tekentafel de wegen aanpassen, verleggen of afsluiten. Neem nou de T splitsing Stationsweg - Oostrumseweg , waar sinds Napoleon je netjes rechtdoor kon rijden, om in Oostrum wat te gaan bowlen, buigt de weg nu als een straat richting het station. Met deze verandering heeft het verkeer dat naar het station onderweg is voorrang gekregen. De nieuwe drempel is zo hoog aangelegd dat alleen volledig stoppen nog kans op overleven biedt. Voor de deskundigen was dat ook de bedoeling, maar de Oostrumse mensen, die elke dag van de weg gebruik maken ergeren zich groen en geel om eerst een ellenlange tijd voor de spoorbomen tot stilstand gebracht te worden en om amper 100 meter verder weer stil te gaan staan, om de forensen die op tijd de trein dienen te halen, voorrang te verlenen. Er zijn zelfs borden geplaatst dat er kans is op file vorming. En dat in Oostrum! Ik ben niet zo’n grote fan van Amerika maar we zouden miljoenen kunnen uitsparen om een stukje wetgeving uit dit grote land over te nemen. 3x te hard rijden betekent minimaal 5 jaar je rijbewijs kwijt. Ondanks de enorme pk’s die daar onder de motorkap liggen rijdt daar bijna niemand te hard. Daarmee zouden wij niet alleen vele miljoenen maar ook de ergernissen kunnen uitsparen omdat we nu eenmaal gelukkig worden wanneer we drempelvrij in ons mooi glimmend plastic en blik kunnen rondkarren. Het veel te hard scheuren zal met de dreiging van versnelde inname van het rijbewijs behoorlijk afnemen. Op die paar idioten na.

Dat boeit niet

Als we dan met ons blik bijvoorbeeld bij een Shellpomp ons BPM karretje vol laten lopen kom je tegenwoordig in een heuse supermarkt. Jawel, zijn bij de gewone supermarkten altijd de extra koopjes bij de lopende band uitgestald, is dat bij de pomp anders geregeld. Daar wordt elke klant die getankt heeft persoonlijk aangesproken of je gebruik wilt maken van de dagaanbieding. En die dagaanbieding bestaat meestal uit een pakje kauwgum, een blikje cola of een gevulde koek. De vette hap in de automatiek is nooit in de aanbieding en dat is maar goed ook.
Die is door de warmtehoudend elementen al zo uitgedroogd dat je wel haast het blikje cola uit de dagaanbieding dient aan te schaffen wil je de vetcalorieën door je strot geduwd krijgen. De peutprijzen staan op een historisch dieptepunt, maar omdat het kabinet de grootste hap uit het litertje tot zich neemt, merken wij daar weinig van. Toen ik deze week in Duitsland was stonden auto’s voorzien van een Nederlands kenteken rijen dik aan de Duitse ‘tankstelle’ en werden door velen ook nog wat ‘sonderangebot’ in de kofferbak gestouwd. Een optie zou kunnen zijn hier naar de Aldi te gaan. Dat is ook Duits, ware het niet dat ik drempelverlagende prijzen daar nog niet heb waargenomen. Het wordt dan toch weer de Jumbo in Veltum, waar ik maar 2 drempels hoef te overbruggen om daarmee mijn voordeel te kunnen doen!

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Column
  • Lees 1261 keer
terug naar boven