Maan, roos, vis voor kleuters?

‘Juf, wanneer is het pauze?’ die vraag krijg ik maar al te vaak in mijn groep 3. De kinderen zitten van half 9 tot 3 uur op school en krijgen buiten de lunchpauze iedere dag maar één kwartier de tijd om buiten te spelen. In dat kwartier moeten ze ook nog hun banaan en beker ranja nuttigen. Dat is een flinke verandering na hun kleutertijd.

Tegenwoordig is er veel aandacht voor het kleuteronderwijs. De prestatiedruk bij kleuters zou veel te hoog zijn. Het kleuterbrein is nog niet helemaal af. Het korte geheugen van kleuters is nog volop in ontwikkeling. Niet alle verbindingen in de hersenen zijn aangelegd. We kunnen met z’n allen dus wel veel informatie in de kleuters willen stoppen, maar dat zou niet werken. Het blijft niet hangen.

Toch zijn we bij de kleuters al heel veel bezig met informatie aan de kinderen geven. Tegenwoordig komen er bijvoorbeeld al veel letters aan bod in groep 2. Die worden dan op een kleutertoets getest, en dan wordt er vastgesteld of de betreffende kleuter de letters kent. Dat diezelfde leerling een groot deel van die letters na de zomervakantie weer vergeten is, is heel normaal. De verbindingen in de hersenen zijn immers nog niet gelegd. Maar klopt zo’n toets dan nog? Een hoop vragen spelen op bij deze wetenschap. Want hoe ziet extra investeren in het kleuteronderwijs er dan uit? Moeten we nog meer woordkaartjes ophangen, extra materiaal aanbieden en instructie geven aan deze 4 tot 6 jarigen? Heeft dat nut?

‘De Monitor’, een televisieprogramma van de KRO-NCRV, heeft onderzoek gedaan naar de prestatiedruk bij kleuters. De moeite waard om terug te kijken, mocht het u interesseren. Een kinderfysiotherapeute die hier aan het woord komt zegt letterlijk ‘Een kleuterbrein volstoppen met lesstof levert stressklachten op.’ Volgens haar moeten we ons vooral bezig houden met het rijp maken van de kleuters voor het verdere onderwijs. Als je dat niet genoeg doet zouden kinderen sneller faalangstig zijn, meer huilen en meer boos gedrag laten zien in de klas.

Veel om over na te denken. En dat is het begin: bewustwording. Zou de prestatiedruk ook in hogere groepen zijn toegenomen? Zou mijn groep 3 daar last van hebben? Als ze eenmaal buiten met een broodtrommel in de ene hand, en een pakje Capri-Sun in de andere hand vrolijk aan het touwtje springen zijn, hebben ze in ieder geval nergens last van. Denise Arts

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Column
  • Lees 1202 keer
terug naar boven