Goed bedoeld

‘Wat hebben jullie nu gedaan?’ vraag ik aan drie kinderen uit mijn klas. Ik heb ze de taak gegeven om de letterdozen op te ruimen. De welbekende rode dozen waarvan de inhoud vroeger regelmatig over de vloer verspreid lag, zijn inmiddels vervangen voor magnetische dozen: Super handig! De magnetische lettertjes plakken in mooie woorden en zinnen op een aluminium plankje. Mijn groep 3 leerlingen hadden de taak de magnetische lettertjes terug in de letterdozen te stoppen.

Maar… in plaats daarvan hebben ze vijf letterdozen op z’n kop gehouden! Daar was de magnetische kracht niet tegen bestand. De bedoeling was om ieder lettertje in het goede vakje te leggen. ‘Dan zijn ze een keer goed opgeruimd juf’. En dat op vrijdag, 10 minuten voordat het weekend begint…

Kinderen zijn soms zo’n goede helpers. Ze helpen ook zo graag met de tafels poetsen. Ik heb een plantenspuit met water en een beetje allesreiniger erin. De bedoeling is dat één kind met de plantenspuit een tafeltje inspuit en een ander kind hier met een poetsdoekje overheen gaat: klaar. Echter moet er nog altijd een extra kind achteraan lopen met een doek om de tafel te drogen. Mijn kinderen zien poetsen als iets waar heel veel water bij moet komen. Mijn kinderen helpen graag. Ze willen graag de letterdozen opruimen, ze willen graag helpen met poetsen! Wat een lieverds… Ze bedoelen het vaak goed, maar soms… Inmiddels zit er een duidelijke structuur op het tafels poetsen. Met één spraytje per tafeltje en een doekje wat twee keer nat gemaakt mag worden en, heel belangrijk, eerst uitgewrongen moet worden! Ook dat moeten ze leren. En dat mag, want na het knutselen hoef ik nu geen tafels meer te poetsen!

Vrijdag vertrek ik om half zes van mijn werk nadat ik samen met twee lieve hulpvaardige collega’s heel veel lettertjes in mijn handen heb gehad. Je wil geen duo-collega met een berg letters de week laten starten. Volgende week start ik toch maar met een lesje letterdozen opruimen. Hopelijk leren ze dat dan ook.

Denise Arts 

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Column
  • Lees 1282 keer
terug naar boven