Joseph H.J. Aldenzee - Ben jij een gelovige of ongelovige Thomas?

Nu we met z’n allen de Paasbrunch en de meubelboulevard achter ons hebben gelaten wordt het weer eens tijd mij op de lente te richten. Lente staat voor een nieuw begin, het voorjaar tintelt in de zon, trekt langzaam door het groen en af en toe in een dromerige stilte danst in de verte al een bloem.

joseph aldenzeeIk snuffel eens even in mijn archief wat de vorige lente mij gebracht heeft en merk dat er nauwelijks iets veranderd is. Oké, de crises is schijnbaar minder heftig, de rentestand is fors naar beneden gedaald, de huizenmarkt trekt aan, de ECB pompt 14 duizend miljard Euro in de EU en we verwelkomen de 17 miljoenste inwoner van Nederland, weliswaar niet door geboorte maar door de komst van heel veel nieuwe mensen die om diverse redenen hun heil zoeken in ons polderlandje. We wonen met 504 mensen per vierkante kilometer in ons land en daarmee staan we op de 27e plaats van de meest dichtbevolkte gebieden op deze aardkloot. Kleine dreumeslandjes en eilandjes als Sint Maarten, Gibraltar, Monaco, Malta, Aruba en San Marino gaan ons ruimschoots voor. Met de komst van zoveel nieuwkomers zit de schrik er goed in, niet alleen bij de politici maar ook gewoon bij ons allemaal, zeker na wat er vorige week weer in Brussel aan dood en verderf is gezaaid. Deze terroristen met een Moslimachtergrond baren ons nog het meeste zorgen.

Maar uit bijbel- en Korantekstanalyses van Software ontwikkelaar Tom Anderson blijkt in de bijbel meer geweld en vergelding te worden gepredikt dan in de Koran, al zou je dat met IS rammelend aan onze voordeur - als we Molenbeek en Brussel in België als onze voordeur mogen beschouwen - niet geloven. De tekstanalyses zijn gebaseerd op acht verschillende emoties die ons het meeste aanspreken. In het Nieuwe Testament wordt 2,8% meer verwijzingen en vernielingen gepredikt dan in de Koran. In het Oude Testament loopt dit zelfs op naar maar liefst 5,3%.

De cijfers zijn gebaseerd op de beide boeken die gepubliceerd zijn in 1957. Nou ben ik niet zo’n psalmenkenner maar Psalm 2 Koningen 8:12 vertelt ons: ‘Toen zeide Hazael: Waarom weent mijn heer? En hij zeide: omdat ik weet, wat kwaad gij den kinderen Israëls doen zult; gij zult hun sterkten in het vuur zetten, en hun jonge manschap met het zwaard doden, en hun jonge kinderen verpletteren, en hun zwangere vrouwen opensnijden. Ik zal niet verschonen noch sparen, noch Mij ontfermen, dat Ik hen niet zou verderven waar Ezechiel 9:6) vervolgt: ‘Doodt ouden, jongelingen en maagden, en kinderkens en vrouwen, tot verdervens toe!. Aldus onze Heilige Schriften waar wij onze cultuur aan ophangen. Het lijkt wel of ik als ik dit lees, op een propagandapagina van IS ben beland.

Het blijft boeien

In de grondslag blijkt in alle eeuwen dat er niet of nauwelijks wat is veranderd. Macht van religie in Europa is veranderd in de religie van macht, handel en economie. We rammelen aan de poort van de Ukraine, vinden het schandelijk dat Poetin Syrië bombardeert en vinden het doodgewoon dat wij onze zonen opofferen in heilloze missies zoals in Mali, Irak of waar dan ook en laten wij duizenden mensen in gammele bootjes stappen om het geweld te ontlopen. Ondertussen casht Turkije 6 miljard en deed Libresse vorig jaar een oproep aan alle vrouwen om vooral hun inlegkruisjes te gebruiken om daarmee de vrouwen elders in de wereld zonder nare geurtjes hun periode door te laten komen, uiteraard in samenwerking met de hulpverlenende instanties zoals mensen in Nood en Cordaid. Ik ben benieuwd of de vrouwelijke vluchtelingen tijdens de Paasdagen (die ergens in het Christelijke Europa ingeklemd tussen prikkeldraad worden vastgehouden, hun periode afwachtend) een paaseitje of een inlegkruisje hebben mogen ontvangen. Nare geurtjes zijn er al genoeg, te beginnen met de politieke oplossingen waar hoe dan ook overal een luchtje aan zit. Ik begin steeds meer op een Ongelovige Thomas te lijken omdat een gewenst wonder er maar niet komt. Maar ach, op dat wonder wachten we tenslotte met z’n allen al meer dan 2000 jaar. 

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Column
  • Lees 1287 keer
Meer in deze categorie: « Oekraïne Golfbreken! »
terug naar boven