Stralen

‘Wie wil de olifant zijn?’ vraag ik aan mijn groep 3. Een stuk of 10 kinderen steken hun vinger op. Ik kies twee kinderen die normaal gesproken niet veel aandacht vragen. De ene zal de zelfgemaakte slurf voor zijn neus houden, en de ander zal daarachter lopen met twee grote papieren oren in zijn hand. Zo lijken ze samen een echte olifant. ‘Wie wil de grote glibberige gele slang dan dragen?’

We hebben deze week ‘open podium’ waarbij alle klassen mogen optreden. Met mijn klas hebben we een prachtig lied voorbereid waar hier en daar wat dieren in voorbij komen. Ik vind het zelf als leerkracht altijd een hele opgave zo’n open podium. Je wil graag goed voor de dag komen en de kinderen laten stralen tijdens hun moment of fame. Je wil een goed lied uitkiezen en iets origineels bedenken. Zelfs mijn handvaardigheidsles is aangepast op het open podium. Nog niet te spreken over 21 zenuwachtige kinderen…

Maar die kinderen! Dat is het zo waard. Als die kinderen met hun zelfgemaakte vlinderdassen uit volle borst hun lied staan te zingen, onder (een soort van) leiding van een dirigent van 7 jaar… dan ben ik trots.

Wat ik zo leuk vind aan dat podium is dat kinderen een keer iets anders van zichzelf mogen laten zien. Het gaat er niet om hoeveel letters ze al kennen en of ze die bussommen al goed uit kunnen rekenen. Het gaat er dan om dat ze stralen. Ik heb fantastische dansers in mijn klas die dat het liefst ook de hele dag doen. Met het open podium hoeven ze niet anderhalf uur lang achter elkaar op hun stoel te blijven zitten maar mogen ze die danskunsten laten zien! Kinderen kunnen andere talenten laten zien dan die door de Cito worden getoetst. Daar worden de kinderen heel gelukkig van, en ik stiekem ook. Daarnaast is het voor veel kinderen goed om eens even in die spotlight te staan: in de volle aandacht staan en een daverend applaus krijgen.

Ondanks dat mijn stem flink moet bijkomen van al die hoge noten maakt mijn trots op mijn klasje dat tijdens het open podium helemaal goed. Inclusief olifant, dirigent en glibberige gele ratelslang.

Denise Arts

 

 

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Column
  • Lees 1292 keer
terug naar boven