De Stemming!

Afgelopen zondag mocht ik aanschuiven in Maastricht bij het liveradioprogramma De Stemming van L1 in Café Forum. Er was me gevraagd om als afsluiting van het programma plaats te nemen in het discussiepanel en in het begin om wat meer te vertellen over de noodzaak van een brede focus op radicalisering binnen de provinciale politiek. Iets na het middaguur schoven Tweede Kamerlid Roland van Vliet (ex-PVV) en hoogleraar Bestuurskunde Paul Frissen aan om het verjaardagsfeestje van 10 jaar PVV te analyseren.

janvandevenVanaf mijn plek aan de bar keek ik recht in de ogen van de hoogleraar uit Tilburg, die voor de middag ook al had aan mogen schuiven om zijn nieuwste boek te bespreken. Het gesprek dat zich ontspon op twee meter van me vandaan, stond een paar uur later op ieder nieuwsmedium. De kop op de site van de NOS: ‘PVV wil hoogleraar weg hebben na vergelijking Wilders met fascisme’. Nog geen halve dag na het gesprek waren de Kamervragen gesteld. Natuurlijk niet door de gebeten hond zelf, maar door een behulpzaam en trouw schoothondje. Hierin werd de welbekende tactiek van stal gehaald, namelijk datgene wat je zelf constant in je schoenen geschoven krijgt als een boemerang terug laten vliegen: demonisering en haatzaaien aan het adres van de PVV in het algemeen en Wilders in het bijzonder. De wereld op zijn kop. De discussie die het nieuwsbericht en de Kamervragen losmaakten, vloog daarna alle kanten uit. Wat had de hoogleraar nu eigenlijk precies gezegd?

Frissen constateert dat het ‘fascistische discours weer helemaal terug is’. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen in Europa en dat ‘dit type politici appelleren aan dit discours’. Hiermee doelt hij uiteraard ook op de PVV en Wilders. Hij benoemt daarna de actuele situatie en de voedingsbodem die de huidige tijd met zich meebrengt: ‘Als je ziet wat er in Nederland aan rechts-radicaal geweld rondom bijvoorbeeld die vluchtelingenstroom aanwezig is, dat gekoppeld aan ingewikkelde Europese eenwording, gekoppeld aan economische crisis en uitzichtloosheid.. Daar hoef je nog niet eens zo’n fanatieke historicus voor te zijn om de giftigheid van dat mengsel in ieder geval te kunnen herkennen’. Hij vervolgt zijn betoog met het voorbeeld van Wilders’ nepparlement- opmerking (‘de bijl aan de wortel van de democratie’) en sluit af met de constatering dat Wilders ‘concrete bevolkingsgroepen van Nederlanders, gewoon Nederlanders met een Nederlands paspoort apart zet (…) Dat is het klassieke fascistische verhaal’, aldus Frissen.

Door de framing en spinning vanuit de PVV-hoek (demoniseren en haatzaaien richting de PVV en Wilders vanuit een invloedrijke, elitaire hoogleraar) hebben we het echter geen moment gehad over de inhoudelijke argumenten die de hoogleraar oppert om de tijd waarin we leven te duiden en zo te waarschuwen voor het gevaar wat op de loer ligt. Een gevaar waar we onder enigszins gelijke omstandigheden ook al eens eerder voor gezwicht zijn, zoals Frissen aanhaalt. Zoals zo vaak ontglipt Wilders het inhoudelijke debat door het optrekken van een enorm rookgordijn en vraagt zijn partij voor het ontheffen uit zijn functie van een onwelgevallige hoogleraar. Een verzoek dat we elders in de wereld direct zouden bekritiseren, of het nu Erdogan of Poetin zou betreffen. 

JAN

twitter
@janvandeven81

  • Beoordeel dit item
    (2 stemmen)
  • Gepubliceerd in Column
  • Lees 1576 keer
Meer in deze categorie: « Logeerbeer! Stralen »
terug naar boven