Logo
Print deze pagina

Joseph H.J. Aldenzee - Wat is wijsheid?

Foto: Clipsound Foto: Clipsound

Mensen zijn altijd op zoek naar zekerheid, maar elke dag opnieuw worden we geconfronteerd met tal van onzekerheden. We zijn controlefreaks, willen overal de vinger op kunnen leggen en proberen de onzekerheid uit te bannen. Zelfs de reclamemakers maken van onze onzekerheid stevig gebruik, zoals Delta Lloyd, die de slogan “Niets is zeker, zeker Delta Lloyd ” hanteren, om ons daarmee wijs te maken, dat je bij deze club zekerheid koopt. Niets is zeker en al zeker niet bij een verzekeringsmaatschappij!

De waan van de dag  vraagt aan ons te leren leven met tal van onzekerheden, omdat ze er gewoon zijn en in dezelfde waan van de dag deze niet zomaar zijn weg te wuiven. Koop je bij de sigarenzaak op de Grote Markt een Staatslot, dan speel je een spelletje van alles of niets. De kans dat je overhoop gereden wordt, je baan verliest of gaat scheiden is vele malen groter dan het winnen van de Jackpot. We schatten onze kansen dan ook niet goed in. Het blijft een gokje en gokken is een factor van onzekerheid. Dat klinkt nogal paradoxaal als we altijd de zekerheid zoeken, waarom zouden we dan nog überhaupt een Staatslot kopen?

Dat boeit niet

In jezelf geloven is iets anders dan jezelf geloven. Een ding is zeker, als we onder ogen zien dat onzekerheid bij het leven hoort, hebben we een hoop geleerd. Vertrouwen in jezelf, je omgeving, ook als we het even niet weten. Mochten de dagelijkse beslommeringen echt te onzeker worden, dan kunnen  we nog altijd op de bank bij de psych belanden, waar in Venray meer dan 1000 mensen in de geestelijke gezondheidszorg bij het Vincent van Gogh Instituut werken en waken over onze geestelijke gesteldheid en gezondheid!

Er zijn maar liefst 150 vacatures bij het Instituut vacant! Er is nog een hoop werk aan de winkel. Socrates, de oude Griekse Wijsgeer schreef het al bijna 500 jaar voor Christus: ”Als we bewust zijn van onze eigen onwetendheid worden we pas echt wijs”. Als we die wijsheid  van deze oude Griek allemaal in acht nemen,  worden de vacatures overbodig en kunnen we met z’n allen bij Hulsman een biertje gaan drinken.

De wijsheid van alledag, die wij in de glazen serre bij Hulsman kunnen opsnuiven, heeft weliswaar niet het gehalte van Socrates, maar getuigd van een flinke dosis nuchter boeren verstand. Daarom is Venray met haar inwoners zo boeiend!

Joseph H. J. Aldenzee

  • Beoordeel dit item
    (0 stemmen)
  • Gepubliceerd in Column
  • Lees 2166 keer
Ontwikkeld door Intoappsnwebs | Venray boeit! © 2018